środa, 16 września 2015

Torcik makowo-kawowy


Cześć :)
Dzisiaj mam do zaprezentowania przepis na słodki torcik kawowo-makowy, który umili Wam te wrześniowe wieczory. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie poniżej.

Składniki

Biszkopt

  • 6 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • 200g mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku
Masa kawowa
  • dwa opakowania serka philadelfia
  • 5 łyżek margaryny
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka gorącej wody
Przygotowanie

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli. Ubijając dodać cukier puder. Zaś dwie łyżeczki cukru utrzeć z oddzielonymi żółtkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z suchym makiem. Następnie na przemian dodawać do białek żółtka i wymieszane mąki. Gdy masa biszkoptowa uzyska jednolitą konsystencje przelać na blachę. Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.
Masa kawowa: Margarynę utrzeć do białości i dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodawać małymi porcjami serek naturalny. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia. Do ucieranej margaryny i serka naturalnego dodać kawę rozpuszczalną. Gdy krem będzie w całości wymieszany pozostawić w lodówce na około 1-2 godzin. Po tym czasie nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na wierzch babeczek. 



Pozdrawiam Iwona :)

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ciasteczko, uwielbiam takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. maak, kawa... <3 cud, miód, malina! :)
    Wygląda cudownie, a smakuje zapewne tak samo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)