niedziela, 21 września 2014

Grissini


 Cześć :)
Co u Was słychać? Dzisiejszy post kieruje do tych którzy są wiernymi kibicami siatkówki i wspierają naszą reprezentacje. Jeżeli organizujecie małe spotkanie w gronie najbliższych aby ich dopingować i nie macie żadnego pomysłu na przygotowanie szybkich i niedrogich przekąsek mam dla Was świetny pomysł , który zaspokoi apetyt podczas meczu finałowego. Są to paluszki chlebowe czyli grissini. Przepis znajdziecie poniżej :)

Składniki 
  •  mąka pszenna (2 szklanki)
  • drożdże (20 g)
  • ciepła woda (1 szklanka)
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • dodatkowo: mak, zioła prowansalskie, papryka
Wykonanie

Ciepłą wodę (100 ml) wymieszać z cukrem i drożdżami. Całość wymieszać. Pozostałą część wody rozmieszać z solą. Przyrządzone powyższe pozycje wymieszać z mąka dodając olej. Całość wymieszać, aż ciasto nabierze jednolitą konsytencję. Odstawić do urośnięcia. Po niecałej godzinie czasu formować długie i cienkie paluszki. Z resztą kształ i smak z czym je podacie zależy od Was. Ja przygotowałam z makiem, papryką i ziołami. Zapraszam do wypróbowania i trochę po eksperymentować z przepisem.




Pozdrawiam Iwona :)

3 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)