wtorek, 30 września 2014

Rolada jabłkowa


Cześć :)
Dzisjszy post również zostanie poświęcony przedewszystkim naszym polskim owocom, a mianowicie jabłkom. Idealnie nadaje się na przetwory, wybornie smakuje jako świeży owoc, ale ja uwielbiam wykorzystywać w ciastach. Dzięki przeróżnym odmianom możemy wydobyć niepowtarzalne smaki. Ja wykorzystałam jabłka, które są kwaśne i twarde. Szczerze mówiąc takie mi smakują najbardziej, a Wy macie swoje ulubione? Poza tym idealnie sprawdzi się na dzisjszym dzień taka oto rolada, możecie sprawić swoim mężczyznom idelany prezent w ich dniu. A wieć wszystkiego najlepszego :)

Składniki
  • jajka- 6
  • 100-150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • jabłka- 1 kg
  • galaretka cytrynowa
  • cynamon

Wykonanie
Jajka oddzielamy, białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, a następnie cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę oraz olej, całośc delikatnie mieszamy, a skłądniki dodajemy porcjami, nie wszystko odrazu. Ciasto wylać na blaszkę, piec do 20 min, w nagrzanym piekraniku w temperaturze 180 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i smażymy do momentu aż będą miękkie, dodajemy cynamon. Galaretke rozpuszczamy w 300 ml (mieszamy w mniejszej ilości przegotowanej wody niż jest wskazane na opakowaniu). Gdy galaretka będzie tężała należy połączyć z jabłkami.
Gdy biszkopt będzie ostudzony dodać przygotowaną masę jabłkową. Musi być lekko teżejąca. Całość zwinąć, aby kształtem przypominała rolade.



Pozdrawiam Iwona :)

3 komentarze:

  1. Fajny prezent na Dzień Chłopaka:-)
    Jabłka też lubię te twarde i kwaskowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rolady, ostatnio także robiłam tylko, że z kremem budyniowym :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)