Dzisjszy post również zostanie poświęcony przedewszystkim naszym polskim owocom, a mianowicie jabłkom. Idealnie nadaje się na przetwory, wybornie smakuje jako świeży owoc, ale ja uwielbiam wykorzystywać w ciastach. Dzięki przeróżnym odmianom możemy wydobyć niepowtarzalne smaki. Ja wykorzystałam jabłka, które są kwaśne i twarde. Szczerze mówiąc takie mi smakują najbardziej, a Wy macie swoje ulubione? Poza tym idealnie sprawdzi się na dzisjszym dzień taka oto rolada, możecie sprawić swoim mężczyznom idelany prezent w ich dniu. A wieć wszystkiego najlepszego :)
Składniki
- jajka- 6
- 100-150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- łyżka oleju rzepakowego
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- jabłka- 1 kg
- galaretka cytrynowa
- cynamon
Wykonanie
Jajka oddzielamy, białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier, a następnie cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę oraz olej, całośc delikatnie mieszamy, a skłądniki dodajemy porcjami, nie wszystko odrazu. Ciasto wylać na blaszkę, piec do 20 min, w nagrzanym piekraniku w temperaturze 180 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i smażymy do momentu aż będą miękkie, dodajemy cynamon. Galaretke rozpuszczamy w 300 ml (mieszamy w mniejszej ilości przegotowanej wody niż jest wskazane na opakowaniu). Gdy galaretka będzie tężała należy połączyć z jabłkami.
Gdy biszkopt będzie ostudzony dodać przygotowaną masę jabłkową. Musi być
lekko teżejąca. Całość zwinąć, aby kształtem przypominała rolade.
Pozdrawiam Iwona :)
Fajny prezent na Dzień Chłopaka:-)
OdpowiedzUsuńJabłka też lubię te twarde i kwaskowe.
Uwielbiam rolady, ostatnio także robiłam tylko, że z kremem budyniowym :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę roladę :)
OdpowiedzUsuń