niedziela, 31 sierpnia 2014

Kruchy z malinami


Cześć :)
Jak Wam mija niedzielne popołudnie? Dzisiaj chcę Wam przedstawić prosty przepis na sprawdzony placek. Osobiście bardzo uwielbiam takie właśnie placki, bo nie dość, że smakują wybornie, to można połączyć ze świeżymi, sezonowymi, ale nie tylko owocami. A dziś zachęcam Was do przygotowania wraz z malinami, które można jeszcze dostać świeże. To jest jedynie moja propozycja, otóż w tym przepisie można wykorzystać inne, jakie kto lubi. Przepis znajdziecie poniżej. :)

Składniki
  • 15 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 1, 5 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany 18 %
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 50 dag malin
Wykonanie

Do miski przesiać przez sitko suche produkty: dwie rodzaje mąk, proszek do pieczenia, soda. W drugiej misce rozmieszać jajka, połączyć z cukrem, dodać olej, a na amym końcu jogurt i śmietane. Po wymieszaniu połaczyć z suchymi produktami, stopniowo dosypując porcjami do masy z jajek i jogurtu. Ciasto przełożyć do wysamrowanej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzch ciasta poukładać maliny, delikatnie wciskając w ciasto. Piec przez 50-60 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.





Pozdrawiam Iwona :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z owocami sezonowymi, a twoje wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)