wtorek, 6 stycznia 2015

Rolada szpinakowa


Cześć :)
Jak Wam mija ostatni dzień który jest zwieńczeniem okresu bożonarodzeniowego? Wraz z mijającymi świętami chcę Wam zaproponować lekką a przede wszystkim smaczną i zdrową roladę z dodatkiem szpinaka, łososia oraz serka. Jest to doskonała alternatywa dla tych ciężkich i koszernych dań serwowanych na Święta Bożego Narodzenia, ale również idealnie sprawdza się jako smaczna przekąska podczas spotkań ze znajomymi czy tzw. imprez domówek. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. :)

Składniki
  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 350 g)
  • 2 jajka
  • czosnek (3 ząbki w zależności od intensywności zapachu i smaku)
  • serek naturalny (kanapkowy)
  • łosoś wędzony 
Wykonanie
Szpinak należy rozmrozić a następnie odcisnąć od nadmiaru wody. Dodajemy do szpinaka 2 żółtka, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pieprz i sól. Następnie ubijamy białka, gdy zostaną ubite należy połączyć z masą szpinakową, delikatnie przy tym mieszając. Całość wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15 do 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto szpinakowe będzie zimne smarujemy serkiem (ja używamy serka do kanapek, obecnie na półkach sklepowych znajdziecie bardzo dużo różnych smaków, więc to od Was tak na prawdę będzie zależało jaki smak wolicie) a na nim układamy plastry wędzonego łososia. Gdy wszystkie składniki zostaną wykorzystane należy zwinąć ciasto w rulon. Polecam zacząć od krótszej strony, ponieważ rolada będzie grubsza swoim rozmiarem. 




Pozdrawiam Iwona :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)