czwartek, 26 lutego 2015

Racuchy bananowe


Cześć :)
Ostatnio naszła mnie ochota na słodkie co nieco, więc wyczarowałam racuchy bananowe. Mimo, że pierwszy raz miałam z nimi do czynienia jak na pierwszy raz wyszły bardzo smaczne i polecam wszystkim. Poniżej znajdziecie przepis i składniki.

Składniki
  • mąka pszenna (2-3 szklanek)
  • mleko (niecała szklanka)
  • jajko (1 sztuka)
  • 1 banan
  • cukier (pół szklanki)
  • cynamon (płaska łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (płaska łyżeczka)
  • soda (płaska łyżeczka)
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy
Wykonanie

Mąkę wymieszać z pozostałymi produktami suchymi, a następnie przesiać przez sitko. Dodać mleko, żółtko, cynamon i pokrojoną w kostkę banana. Następnie ubić białko i dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Na patelnie rozgrzać olej i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta. Smażyć, aż racuchy nabiorą złotego koloru. Podawać z jogurtem, dżemem, bakaliami, owocami.



Pozdrawiam!
Iwona :)

6 komentarzy:

  1. Pychotka, lubię takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, z bananami bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. racuchy same w sobie są genialnym tworem, te z bananem musiały smakować wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bananowe.. cud, miód, malina! :)
    mniam, uwielbiam wszelakie placki! :) a jak ładnie się usmażyły, mm!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiamy racuszki, te wyśmienicie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)