Ostatnio naszła mnie ochota na słodkie co nieco, więc wyczarowałam racuchy bananowe. Mimo, że pierwszy raz miałam z nimi do czynienia jak na pierwszy raz wyszły bardzo smaczne i polecam wszystkim. Poniżej znajdziecie przepis i składniki.
Składniki
- mąka pszenna (2-3 szklanek)
- mleko (niecała szklanka)
- jajko (1 sztuka)
- 1 banan
- cukier (pół szklanki)
- cynamon (płaska łyżeczka)
- proszek do pieczenia (płaska łyżeczka)
- soda (płaska łyżeczka)
- szczypta soli
- olej rzepakowy
Wykonanie
Mąkę wymieszać z pozostałymi produktami suchymi, a następnie przesiać przez sitko. Dodać mleko, żółtko, cynamon i pokrojoną w kostkę banana. Następnie ubić białko i dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Na patelnie rozgrzać olej i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta. Smażyć, aż racuchy nabiorą złotego koloru. Podawać z jogurtem, dżemem, bakaliami, owocami.
Pozdrawiam!
Iwona :)
Pychotka, lubię takie smaki:)
OdpowiedzUsuńpyszności, z bananami bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńracuchy same w sobie są genialnym tworem, te z bananem musiały smakować wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńbananowe.. cud, miód, malina! :)
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam wszelakie placki! :) a jak ładnie się usmażyły, mm!
uwielbiamy racuszki, te wyśmienicie wyglądają!!
OdpowiedzUsuńbananowe! super pomysł
OdpowiedzUsuń