niedziela, 27 października 2013

Paluszki rybne w sosie koperkowo-czosnkowym

Cześć :)
Jak Wam minął ostatni weekend październikowy? Czy odczuliście w znaczący sposób zmianę czasu czy nie za bardzo. Mimo wszystko kto się wyspał, a kto nie wszystkich bez wyjątku zachęcam do wypróbowania bardzo fajnego i prostego przepisu na paluszki rybne. Wiem, że po raz kolejny piszę, że przepis należy do prostych i zajmuje chwilę czasu i nie macie wyjście tak na prawdę jest. ;)
Poniżej znajdziecie niezbędne składniki i sposób przygotowania paluszków rybnych.

Składniki
  • ryba (ja użyłam dorsza)
  • płatki owsiane
  • mąka pszenna
  • jajko
  • czosnek
  • koperek
  • jogurt naturalny (gęsty)
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Filet z dorsza należy pokroić w plasterki, aby kształtem przypominały paluszki, z resztą jeżeli nie będą nic się nie dzieje. Ważne, żeby wybornie smakowały. :) Rybę doprawiamy pieprzem i solą można również wykorzystać inne zioła, jednak ja postawiłam na klasykę. Jajko należy rozbełtać, w którym należy obtoczyć rybę, następnie w mące, zaś na samym końcu w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy rybę z każdej strony. Następnie bierzemy się za przygotowanie sosu koperkowo-czosnkowego. Przygotowanie sosu zajmuje dosłownie chwilę, należy jedynie połączyć koperek oraz czosnek wyciśniętym przez praskę z jogurtem naturalnym, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Na tym się kończy przygotowanie ryby z sosem.




I jak Wam się podoba rybka w płatkach owsianych w sosie koperkowo-czosnkowym? 
Miłego wieczoru, Iwona :)

11 komentarzy:

  1. domowe paluszki sa świetne;-) ostatnio mam właśnie na nie ochotę;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba w sosie czosnkowym = niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm.. smakowicie!

    zapraszam na jabłkowego omleta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybka + koperek + czosnek = połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. ojeja!!! poproszę porcję :) plasterek cytryny cudownie wygląda na zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  6. cienkawo mi minął ostatni weekend ... w sporej części z dziećmi na szpitalnej izbie przyjęć :(

    a Twoja ryba - super ! panierowanie w płatkach owsianych daje świetne efekty smakowe ... a i zdrowsze od panierki z tartej bułki jest ...

    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę jakie szybkie domowe danie. Nie trzeba kupować gotowców, lepiej samemu przygotować takie paluszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę się przekonać do ryby :P

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Ostatnio myślałam, żeby takie paluszki samemu przygotować, bo takie kupne, mrożone to wiadomo.
    I proszę - ciekawa alternatywa!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)