niedziela, 18 sierpnia 2013

Addio pomidory

Cześć!
Dzisiejsza notka zostaje poświęcona pomidorkom. Wraz z latem rozpoczyna się sezon na te warzywa, choć możemy dostać je o każdej porze roku. Mimo to podczas lata spotykamy się z wieloma rodzajami pomidorów, które możemy wykorzystać w każdej kombinacji kulinarnej. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, sosów, bądź po prostu jako przekąska między posiłkami. Ja osobiście bardzo lubię pomidory i dlatego przygotowałam pyszną propozycje np. śniadaniową, bądź obiadową.

Składniki
  • pomidory
  • ryż
  • jajko
  • ser żółty
  • papryka (czerwona i zielona)
  • cebula
  • jogurt naturalny
  • olej rzepakowy
  • koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • kurkuma
  • curry
  • koperek
  • czosnek
Przygotowanie

Pomidory umyć, odkroić czubek pomidora (nie wyrzucać), wydrążyć wnętrze warzywka. Do środka pomidora włożyć plasterek sera żółtego (dostosować do wielkości pomidora, ser będzie nam służył jako zabezpieczenie przed wycieknięciem farszu). Ryż ugotować, dodać szczyptę kurkumy, posolić. Cebulę oraz papryki pokroić w drobną kosteczkę, smażyć na oleju rzepakowy, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Przygotować jajecznicę z jednego jajka. Dodać do pozostałych składników. Miąższ pomidora przecedzić i zostawić jedynie sok, który wykorzystamy podczas pieczenia pomidorów w naczyniu żaroodpornym. Gdy farsz będzie gotowy dodać napełniać pomidory, następnie przykryć serem żółtym oraz odciętym czubkiem pomidora. :) Przygotować sosy. Jeden wykonałam sos pomidorowo bazyliowy, zaś drugi jogurtowo koperkowy. Wg mnie najłatwiejsze sosy zawsze się sprawdzają i są bardzo smaczne, więc chętnie się nimi posiłkuje. Pomidory wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. w temp. 170 st.




Jeżeli nie macie pomysłu na obiad bardzo polecam przepis na faszerowane pomidorki. :)
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia, Iwona!

12 komentarzy:

  1. Iwonka pomidorki wyglądają fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię pomidorów, ale taki farsz to bym chętnie zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To tygrysy lubią najbardziej...O tej porze pomidory pod każdą postacią!
    Za parę dni zabieram się za przeciery na zimę :-)
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo jak pysznie :) Spadłaś mi z nieba z tym przepisem,w domu akurat mam aż za dużo pomidorów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie! Lecę do kuchni zrobię sobie takie śniadanie :)

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha!:) i do tego jeszcze mają mnóstwo wariacji smakowych z farszem:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez pomidorów! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny przepis, na pewno świetnie smakuje :)

    pozdrawiam serdecznie!
    www.magdalenacibis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zawsze, ciekawy przepis i wygląda smakowicie :).

    http://czarna-parada.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zawsze, ciekawy przepis i wygląda smakowicie :).

    http://czarna-parada.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)