poniedziałek, 21 października 2013

Granola


Witam wszystkich :)
Wracam po dość długiej przerwie, ale postaram się już Was nie opuszczać na tak długo... Dzisiejsza propozycja, którą chcę przedstawić to słodka, a także zdrowa granola. Przyznam się szczerze, że takie właśnie domowe granole lepiej smakują niż te, które można dostać w sklepie. Robiąc taką słodką przekąskę sama decydujesz jakie składniki chcesz, żeby się w niej znalazły. Liczy się tu wyłącznie jedynie własna fantazja. Może służyć jako dodatek do jogurtu, serka czy do sałatki owocowej.Poniżej przedstawiam mój sposób wykonania.

Składniki 

  • miód
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • płatki owsiane
  • płatki kukurydziane
  • orzechy włoskie
  • fistaszki
  • żurawina
  • rodzynki
  • wiórka kokosowe
  • otręby pszenne
  • cynamon
Przygotowanie

Do wykonania granoli będziemy potrzebować dużej patelni, na której należy rozprowadzić łyżeczkę oleju, a następnie wysypać płatki owsiane błyskawiczne oraz górskie, a także otręby, wiórka kokosowe, płatki kukurydziane dodać cynamon oraz miód. Dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok 20 min w zależności od ilości płatków owsianych. Po upływie 20 min, dodać orzechy oraz bakalie, a następnie "skroić" miodem. Piec niecałe 5 min. 


Miłego popołudnia, Iwona :)

15 komentarzy:

  1. wymarzone śniadanie prawie każdej kobiety:) a domowe zawsze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego jak domowa granola!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci, zawsze probuje zrobic granole i zawsze sie poddaje, ale nie tym razem. Musze tylko kupic nowe skladniki i sie zabieram.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!!! Takie śniadanko to marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jasne, że domowa najlepsza :) można robić tyle kombinacji i to z ulubionych składników

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana ale wspanialosci !!!
    WSZYSTKIE PRZEPISY MEGA APETYCZNE !!!!
    w Weekend wyprobuje koniecznie ciasto rafaello:))
    pozdrawiam serdecznie
    obserwuje:)))
    agata

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowa granola jest zdecydowanie nie do zastąpienia. Jak już się zacznie ją robić to nawet nie chce się wracać do tej kupnej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze takiej pyszności, ale wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! :) Sama muszę sobie takie zrobić! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)