poniedziałek, 1 grudnia 2014

Różyczki z jabłkami

 Cześć :)
Jak Wam mija pierwszy dzień grudnia? Mimo, że za moim oknem nie widać śniegu, a który już powienien być według mnie pomyślałam, że przygotuję coś co przynajmniej trochę zrekompensuje moje oczekiwania co to zimy. Są to drożdżowe różyczki, które zawinełam w trochę nietypowy sposób, ale o tym poniżej.

Składniki:
  • pół kg mąki pszennej
  • 200 ml  mleka
  • cukier około 50 g
  • 25 g drożdży 
  • płaska łyżeczka soli
  • jajko
  • olej rzepakowy około 100 ml
  • 2 jabłka
  • cynamon
Wykonanie

Do garnuszka wlać mleko, olej, dodać łyżeczkę cukieru oraz sól. Wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, jajko oraz przygotowane drożdże. Całość wymieszać, aby ciasto utowrzyło jednolitą masę. Ostawić do wyrośnięcia pod przykryciem  w ciepłym miejscu. Gdy ciasto będzie gotowe, część z niego rozwałkować, aby kształtem przypominał prostokąt. Ciasto posypać cynamonem, można również dodać cukier kryształ. Następnie pokroić w długie plasty o szerokości 5 cm. Na każdym plastrze poukaładać jabłka. Jabłka należy pokroić w cienkie plasteki, a następnie układać tak na cieście, aby nachodziły na siebie. Po ten czynności nalezy zwinąć, aby jabłka przypominały płatki róży a całość kwiat. Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni, aż nabiorą złotawy kolor (ok 30-35 min).

 


Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania!
Iwona :)

2 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)