poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Jogurtowiec



Cześć :)
Witam wszystkich po weekendzie, jestem ciekawa w jaki sposób spędziłyście go, może coś fajnego przygotowałyście. Liczę na Wasze przepisy, które możecie zamieszczać w komentarzach. Ja dzisiaj mam do zaproponowania lekki, a zarazem prosty w wykonaniu placek-jogurtowiec. Nazwałam go tak, gdyż jak sama nazwa wskazuje został wykonany na bazie jogurtu. Zachęcam do wypróbowania. Pewnie nie jednaj z Was będzie to jedynie małe przypomnienie.

Składniki

Biszkopt
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżeczki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa 
  • 800 g gęstego jogurtu naturalnego
  • szklanka cukru
  • galaretki
  • łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • cukier puder
  • borówki
Przygotowanie

 Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodawać po żółtku oraz wymieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, a następnie wylać na blachę. Blaszkę skropić kilkoma kropelkami oleju, a następnie wysypać bułką tartą. Pieczemy ok 30 min. w temp. 180 st. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na dwie równe części. 


Galaretki przygotować wg instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Odstawić do tężenia. Gdy będą gotowe pokroić w kostkę. Jogurt naturalny ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody. Do jogurtu dodać pokrojoną w kosteczkę galaretkę. Bardzo ładny efekt uzyskamy, kiedy wykorzystamy 2-3 kolorów galaretki. Masę jogurtową wylewamy na biszkopt, a następnie przykrywamy drugim. 


Gotowy placek możemy udekorować cukrem pudrem oraz sezonowymi owocami.


Pozdrawiam Iwona :)

12 komentarzy:

  1. jedno z moich ulubionych ciast !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze jeszcze takiego nie kosztowałam ale przyznam, że wygląda bajecznie za sprawą tej galaretki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciasto :) podoba mi się ten przepis i pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda Twój jogurtowiec ! Ja robię inny łatwiejszy. 3 małe jogurty, 4 galaretki różnego smaku, dowolne owoce, okrągłe biszkopty.Na spód tortownicy układam biszkopty. 1 warstwa : galaretka rozpuszczona w szklance wody, ostudzona, wymieszana z jogurtem. Chłodzimy. Potem druga i trzecia. Na to owoce i na wierzch czwarta galaretka rozpuszczona już według przepisu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie łatwiejszy, muszę go kiedyś wypróbować, bo właśnie takie lekkie ciasta idealnie sprawdzą się :) dziękuje za Twoją propozycję :)

      Usuń
  5. Wygląda nieziemsko. Super ciasto, idealne na lato.

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie tego typu wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie, aż żałuję, że jesteśmy na diecie i staramy się nie jeść słodyczy.

    -----
    dietaprzedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam!:) choć robię go na biszkoptach:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)