Cześć :)
Witam wszystkich po weekendzie, jestem ciekawa w jaki sposób spędziłyście go, może coś fajnego przygotowałyście. Liczę na Wasze przepisy, które możecie zamieszczać w komentarzach. Ja dzisiaj mam do zaproponowania lekki, a zarazem prosty w wykonaniu placek-jogurtowiec. Nazwałam go tak, gdyż jak sama nazwa wskazuje został wykonany na bazie jogurtu. Zachęcam do wypróbowania. Pewnie nie jednaj z Was będzie to jedynie małe przypomnienie.
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżeczki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 800 g gęstego jogurtu naturalnego
- szklanka cukru
- galaretki
- łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
- szczypta soli
- olej rzepakowy
- bułka tarta
- cukier puder
- borówki
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodawać po żółtku oraz wymieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, a następnie wylać na blachę. Blaszkę skropić kilkoma kropelkami oleju, a następnie wysypać bułką tartą. Pieczemy ok 30 min. w temp. 180 st. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na dwie równe części.
Galaretki przygotować wg instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Odstawić do tężenia. Gdy będą gotowe pokroić w kostkę. Jogurt naturalny ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody. Do jogurtu dodać pokrojoną w kosteczkę galaretkę. Bardzo ładny efekt uzyskamy, kiedy wykorzystamy 2-3 kolorów galaretki. Masę jogurtową wylewamy na biszkopt, a następnie przykrywamy drugim.
Gotowy placek możemy udekorować cukrem pudrem oraz sezonowymi owocami.
Pozdrawiam Iwona :)
jedno z moich ulubionych ciast !:)
OdpowiedzUsuńSzczerze jeszcze takiego nie kosztowałam ale przyznam, że wygląda bajecznie za sprawą tej galaretki!:)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto :) podoba mi się ten przepis i pomysł!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda Twój jogurtowiec ! Ja robię inny łatwiejszy. 3 małe jogurty, 4 galaretki różnego smaku, dowolne owoce, okrągłe biszkopty.Na spód tortownicy układam biszkopty. 1 warstwa : galaretka rozpuszczona w szklance wody, ostudzona, wymieszana z jogurtem. Chłodzimy. Potem druga i trzecia. Na to owoce i na wierzch czwarta galaretka rozpuszczona już według przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
zdecydowanie łatwiejszy, muszę go kiedyś wypróbować, bo właśnie takie lekkie ciasta idealnie sprawdzą się :) dziękuje za Twoją propozycję :)
UsuńWygląda nieziemsko. Super ciasto, idealne na lato.
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
ale smacznie!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńproste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie tego typu wypieki :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, aż żałuję, że jesteśmy na diecie i staramy się nie jeść słodyczy.
OdpowiedzUsuń-----
dietaprzedslubem.blogspot.com
uwielbiam!:) choć robię go na biszkoptach:)
OdpowiedzUsuń