sobota, 13 grudnia 2014

Placki ryżowo-dyniowe


Cześć!
Dziejszy post jest kontynuacją poprzedniego, w którym przedstawie Wam mój pomysł na placki z dodatkiem ryżu i dyni. Poniżej znajdziecie potrzebne składniki oraz sposób wykonania.

Składniki
  • 200 g ryżu
  • dynia
  • jajko
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • cebula
  • przyprawy (sól, pieprz, tymianek)
Wykonanie

Ryż ugotuj według instrucji podanej na opakowaniu. Gdy ryż będzie gotowy, odstaw do ostudzenia, a następnie wsyp do dużej miski. Dynie umyj, pokrój w drobną kostkę, pamiętajcie o skórce! Ugotujcie dynię, aż będzie miękka. Dynie dodaj do ryżu pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy. Z przygotowanej masy na placki należy formować małe krążki, a póżniej obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy placki do momentu, aż nabiorą złoty kolor.



Miłego wieczoru :)
Pozdrawiam Iwona!

5 komentarzy:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)