środa, 20 sierpnia 2014

Buraczki wiórka na zimę


 

Cześć :)
Co tam u Was, jak mijają ostatnie dni wakacji? Dzisiejszy post dotyczy piszepisu z którego warto skorzystać jeżeli chce się mieć smaczną sałatkę w zime. Otóż mowa jest o buraczkach, które niedość, że posiadają wiele witamin, idealnie kompomują się do niedzielnego obiadu. Przepis znajdziecie poniżej :)

Składniki
  • 4 kg buraków
  • 1 1/2 l wody
  • niepełna szklanka octu (3/4)
  • szklanka cukru (kryształ)
  • 140 ml oleju
Wykonanie

Buraki gotować 2 pełne godziny. Buraki odstawić do ostudzenia, a następnie zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Przygotować słoiki. Zalewę przygotowaną z powyższych składników zagotować, a następnie zalać buraczki przygotowanym "wywarem". Wszystko przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 20 min.



Pozdrawiam Iwona !

7 komentarzy:

  1. oj na buraczki nawet nie chce patrzeć mam jakiś uraz z dzieciństwa hehe :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś sie przełamiesz i spróbujesz jeszcze raz :)

      Usuń
  2. no i pozostaje mi tylko siedzieć przed monitorem i się oblizywać...

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwonko idealnie się dziś wstrzeliłaś z tymi buraczkami, bo akurat szukam różnych sposobów na to w jakiej formie wpakować je do słoja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka sałatka na zimę jest idealna :) u nas w podobnym klimacie ja właśnie skończyłam jeść botwinkę i sałatkę z fasolki szparagowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo ja również ostatnio przyrządzałam fasolkę :D

      Usuń
  5. Bardzo lubię buraki w takiej formie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)