
Cześć :)
Co tam u Was, jak mijają ostatnie dni wakacji? Dzisiejszy post dotyczy piszepisu z którego warto skorzystać jeżeli chce się mieć smaczną sałatkę w zime. Otóż mowa jest o buraczkach, które niedość, że posiadają wiele witamin, idealnie kompomują się do niedzielnego obiadu. Przepis znajdziecie poniżej :)
Składniki
- 4 kg buraków
- 1 1/2 l wody
- niepełna szklanka octu (3/4)
- szklanka cukru (kryształ)
- 140 ml oleju
Wykonanie
Buraki gotować 2 pełne godziny. Buraki odstawić do ostudzenia, a następnie zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Przygotować słoiki. Zalewę przygotowaną z powyższych składników zagotować, a następnie zalać buraczki przygotowanym "wywarem". Wszystko przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 20 min.
Pozdrawiam Iwona !
oj na buraczki nawet nie chce patrzeć mam jakiś uraz z dzieciństwa hehe :P
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś sie przełamiesz i spróbujesz jeszcze raz :)
UsuńIwonko idealnie się dziś wstrzeliłaś z tymi buraczkami, bo akurat szukam różnych sposobów na to w jakiej formie wpakować je do słoja :)
OdpowiedzUsuńtaka sałatka na zimę jest idealna :) u nas w podobnym klimacie ja właśnie skończyłam jeść botwinkę i sałatkę z fasolki szparagowej :)
OdpowiedzUsuńooo ja również ostatnio przyrządzałam fasolkę :D
UsuńBardzo lubię buraki w takiej formie:)
OdpowiedzUsuń