Propozycja na dzisiejszy obiad to zupa krem z brokułów. Warto w swoim zabieganym życiu znaleźć chwilę i przygotować smaczną zupkę. W tym przepisie wykorzystałam wywar warzywny. Szybszą opcją na pewno
będzie wykorzystanie kostki, jednak chcę Wam przedstawić ja samemu
warto jest przygotować bulion. Przynajmniej będziesz pewna/-y co się w nim
znajduje oraz przygotować w taki sposób, żeby zadowolił Twoje kubki smakowe. Zapewniam, że zupa krem przygotowana na takim domowym wywarze
będzie bardzo smakowała. Więc warto poświęcić kilka minut i
stworzyć coś domowego i smacznego. ;)
Składniki:
- 1 kg brokułów
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- pół selera
- por
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu w kulkach
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- oregano
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego- do dekoracji
Przygotowanie:
Na samym początku zabieramy się za przygotowanie wywaru. Do dużego garnka wrzucamy wszystkie warzywa: marchew, cebulę, pietruszkę, seler, por oraz dodajemy liście laurowe, pieprz i sól. Gotujemy godzinkę w zależności od pojemności garnka. Po upływie godziny odcedzamy powstały wywar, zaś ugotowane warzywa wykorzystujemy i miksujemy wraz z ugotowanymi brokułami. Do blendera dodajemy bulion, ugotowane warzywa i brokuły oraz pozostałe składniki.
Dzisiaj taka propozycja obiadu pojawi się u mnie na stole, a u Was? :)
Iwona :)
poza tym zielonym na talerzu , ta rozgwiazda smietanowa jest piękna. A tak na prawdę, nie znoszę zielonej zupy, poniewaz moje dzieci w pracy muszą jeśc takowe prawie codziennie.
OdpowiedzUsuń