czwartek, 4 grudnia 2014

Placki ryżowo-pieczarkowe

Cześć :)
Dzisiaj chcę Wam przedstawić mój szybki, a jednocześnie smaczny pomysł na udany obiad. Odkąd wypróbowałam ten przepis ciągle do niego powracam i niejednokrotnie zmieniam składniki. Dzięki tym zmianom placki za każdym razem są smaczne i nie nudza się nikomu. :D

Składniki
  • 200 g ryżu
  • 10 pieczarek
  • jajko
  • bułka tarta
  • przypawy: sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • cebula
Wykonanie

Ryż należy ugotować wedłu instrukcji umieszczonej na opakowaniu, a następnie odstawić do ostudzenia. Pieczarki umyć, obrać zaś później pokroić i smażyć na oleju. To samo robimy z cebulą. Gdy ryż będzie ostudzony należy do niego dodać pieczarki, cebulę, jajko, przyprawy, oraz 2 łyżki bułki tartej. Całość dokłądnie wymieszać. Nalezy uzyskać zbitą konsytencje. Z przygotowanego farszu na placki formujemy placuszki, zaś potem obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnie układamy placki. Smażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.




Pozdrawiam Iwona :)

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)