środa, 10 września 2014

Barszcz czerwony


Cześc :)
Jak Wam minął dzień? Na poprawę dzisiejszej pogody, która nie zachwyciła mnie w żadnym stopniu chcę zaproponować czerwony barszcz z buraków. Kto miał bądź ma jeszcze buraczki w swoi ogórku zachęcam do przygotowania ich własnie w takiej postaci. Przepis znajdziecie poniżej :)

Składniki
  • 2 kg buraków
  • 2 szt. marchewek
  • cebula
  • grzyby suszone
  • bulion warzywny
  • olej rzepakowy
  • przyprawy do smaku
Przygotowanie

Buraki umyć, a następnie zetrzeć na tarce, ale tylko taką ilość jaką będziemy ją wykorzystać w całej postaci, zaś pozostałe buraki pokroić w plastry. Gotować od 40-60 min, aż będą miękkie i wyjdzie czerwony sok. Cebule smażyć na oleju, pokroić w kostkę. Odcedzić czerwony wywar, następnie dodać cebulę, marchew oraz grzyby. Całość przyprawić według uznanie. Można doprawić zielem angielskim, liściem laurowym. Gotować ok. 10 min. w całości.



 Pozdrawiam Iwona!

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)