Po raz kolejny przedstawiam Wam przepis z wykorzystaniem polskich soczystych i smacznych jabłek. Szarlotki cieszyły i będą się cieszyć zawsze dużym zainteresowaniem wśród łakomczuszków słodkości. Ja osobiście bardzo lubię przygotowywać placki na bazie owoców, ponieważ nie dość że są smaczne z dodatkiem witaminek to każdy który skusi się na jeden kawałek sięgnie po następny. Przepis poniżej!
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szklanka cukru
Mus
- 2 kg jabłek
- cynamon
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki wody
Pianka
- 5 białek
- kisiel żurawinowy
- szklanka cukru
Wykonanie
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cukier rozmieszać z żółtkami. Margarynę pociąć na drobne kawałki i zagnieść z mąką oraz z żółtkami. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna ma być stosunkowo większa od drugiej. Jedna ma na służyć wyłącznie do posypania wierzchu ciasta. Włożyć do zamrażalnika
Jabłka obrać, pokroić w niereguralną kostkę. Przerzucić do garnka i gotować do miękkości. Dodać wodę, gdy będą miękkie dodać cukier oraz cynamon. Odsatwić do wystudzenia.
Pianę z białek ubić na sztywno, aby piana zyskała idelaną konsystencje dodać szczyptę soli. Ubijając dodać cukier, zaś na końcu kisiel żurawinowy, aby uzyskać kolor.
Wyjąć z zamrażalnika większą część ciasta i zetrzeć na tarce. Na kruche ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a następnie ubitą pianę. Zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Wastawić do piekarnika na 60 min w temp. 180 stopni.
Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli ;)
Iwona
wspomnienie wypieków mamy, w wersji z galaretką w proszku zamiast kisielu, zapraszam również do mnie http://mojemenu.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho :) takie kruche jabłeczniki można jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń