niedziela, 17 sierpnia 2014

Kruchy z pianką


Witam:)
Po raz kolejny przedstawiam Wam przepis z wykorzystaniem polskich soczystych i smacznych jabłek. Szarlotki cieszyły i będą się cieszyć zawsze dużym zainteresowaniem wśród łakomczuszków słodkości. Ja osobiście bardzo lubię przygotowywać placki na bazie owoców, ponieważ nie dość że są smaczne z dodatkiem witaminek to każdy który skusi się na jeden kawałek sięgnie po następny. Przepis poniżej!

Składniki 

Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • kostka margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szklanka cukru
 Mus
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wody
Pianka
  • 5 białek
  • kisiel żurawinowy
  • szklanka cukru
Wykonanie

Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cukier rozmieszać z żółtkami. Margarynę pociąć na drobne kawałki i zagnieść z mąką oraz z żółtkami. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna ma być stosunkowo większa od drugiej. Jedna ma na służyć wyłącznie do posypania wierzchu ciasta. Włożyć do zamrażalnika

Jabłka obrać, pokroić w niereguralną kostkę. Przerzucić do garnka i gotować do miękkości. Dodać wodę, gdy będą miękkie dodać cukier oraz cynamon. Odsatwić do wystudzenia.

Pianę z białek ubić na sztywno, aby piana zyskała idelaną konsystencje dodać szczyptę soli. Ubijając dodać cukier, zaś na końcu kisiel żurawinowy, aby uzyskać kolor.

Wyjąć z zamrażalnika większą część ciasta i zetrzeć na tarce. Na kruche ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a następnie ubitą pianę. Zetrzeć  na tarce pozostałą część ciasta. Wastawić do piekarnika na 60 min w temp. 180 stopni. 



Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli ;)
Iwona

3 komentarze:

  1. wspomnienie wypieków mamy, w wersji z galaretką w proszku zamiast kisielu, zapraszam również do mnie http://mojemenu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho :) takie kruche jabłeczniki można jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)