Hej!
Czy u Was również pada cały czas śnieg? Myślałam, że inaczej będą wyglądały pierwsze dni wiosny. Na osłodzenie tych zimnych i ponurych dni oraz na początek weekendu proponuje przepis na ptysie z kremem agrestowym.
Przepis na ciasto ptysiowe wykonałam w tradycyjnym wydaniu. Jedynie krem zmodyfikowałam
w taki sposób, aby nie zawierał zbyt dużo kalorii. Mam nadzieje, że spodoba się Wam przepis
i wykorzystacie go w niedalekiej przyszłości. :D Powodzenia !
Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka wody
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 i 1/3 mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wodę zagotuj z masłem. Wsyp mąkę i gotuj mieszając, aż masa zbije się w kule. Zestaw z ognia. Przestudź, a następnie utrzyj z jajkami.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rękawem cukierniczym wyciśnij ptysie (kształty według uznania). ;)
Piecz 30 min. w temp. 200 stopni Celsjusza. Gorące ptysie rozetnij.
Opakowanie galaretki agrestowej zalej gorącą wodą (250 ml). Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj do ubitego jogurtu naturalnego wymieszanego z cukrem pudrem. Gotowym kremem agrestowym przekładaj ptysie.
Wyglądają tak
Miłego pieczenia, Iwona :)
Widze, że jestem stałą czytelniczką ;)
OdpowiedzUsuńWyglądaja przepysznie!
Izabielaa
Jestem ciekawa jak smakują z takim kremem. Ja robię przede wszystkim z bitą śmietaną, albo masą budyniową.
OdpowiedzUsuń