sobota, 17 stycznia 2015

Placki ryżowo- ziemniaczane

Cześć!
Dzisiaj mam do zaproponowania szybki, a jednocześnie smaczny przepis na sobotni obiad, są to placki ryżowo- ziemniaczane. Idealnie sprawdza się jako smaczna przekąska między posiłkami oraz stanowi doskonałe połączenie z surówkami. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki
  • ziemniaki (3-4 sztuk)
  • 200 g ryżu
  • marchew
  • cebula
  • płatki owsiane (niecałe 100g)
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
 Wykonanie

Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, gdy będzie zimny połączyć ziemniakami i ugotowanymi uprzednio płatkami owsianymi. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do ziemniaków połączonych z ryżem i płatkami owsianymi. Wbić jajko, całość doprawić. Z tak przygotowanej masy należy formować niewielkie placuszki, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażyć placki do momentu, aż uzyskają złoty kolor.



Pozdrawia Iwona :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)