Dzisiaj mam do zaproponowania szybki, a jednocześnie smaczny przepis na sobotni obiad, są to placki ryżowo- ziemniaczane. Idealnie sprawdza się jako smaczna przekąska między posiłkami oraz stanowi doskonałe połączenie z surówkami. Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki
- ziemniaki (3-4 sztuk)
- 200 g ryżu
- marchew
- cebula
- płatki owsiane (niecałe 100g)
- jajko
- bułka tarta
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, gdy będzie zimny połączyć ziemniakami i ugotowanymi uprzednio płatkami owsianymi. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do ziemniaków połączonych z ryżem i płatkami owsianymi. Wbić jajko, całość doprawić. Z tak przygotowanej masy należy formować niewielkie placuszki, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażyć placki do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)