środa, 8 maja 2013

Ciasteczka z masą o smaku krówki!


Hej :)
Mam dziś do zaproponowania kolejną wersję ciasteczek, jednak różnią się od poprzednich. Chyba to co wyróżnia od innych to fakt, że można przygotować w bardzo ekspresowym tempie. Przy okazji nie liczy się kunszt kucharski, lecz inwencja twórcza.

Składniki
  • ciasto francuskie,
  • budyń o smaku krówki,
  • szklanka mleko,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 kostki margaryny,
  • pół szklanki cukru
Przygotowanie

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, następnie dzielimy na kwadraty a potem na trójkąty. Trójkąty układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w 180 st. do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu odstawić do momentu, aż będą ostudzone. Trójkąty należy przekroi, aby powstały dwa osobne trójkąty.
Następnie przygotowujemy masę budyniową. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń i cały czas mieszamy. Mleko gotujemy, dodajemy żółtka z budyniem oraz z cukrem, musimy uważać, aby nie powstały grudki. Odstawić do ostygnięcia. Masło ucierać dodając budyń. Po przygotowaniu masy, nakładać na trójkąty.
Ciasteczka można udekorować cukrem pudrem, bądź posypać grubym cukrem przed włożeniem do piekarnika.



Pozdrawiam Iwona :)

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto francuskie. Muszą być mega pyszne!

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja pysznie, musze wyprobowac :)
    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuu ale slodko wygladaja i pewnie tak smakuja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten blog na 1000000000000000000000000000000% mi się przyda. Będę tutaj co nowy post<3
    Obserwuję :D( może rewanż?)
    shi-shi-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszy mnie to :)
      oczywiście, możesz liczyć na rewanż również z mojej strony :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  5. ale mi smaka narobiłaś!:)
    pozdrawiam cieplutko
    Millie

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste przepisy zawsze się sprawdzają. Fajne bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, jakie to musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. z budyniem nie próbowałam... brzmi fantastycznie i z chęcią wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto francuskie jest dobre do wszystkiego :) uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi ślinka cieknie:( tylko czemu to wszystko musi iść w boczki:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)