sobota, 20 lipca 2013

Placki z dodatkiem cukinii


Witam!
Dzisiaj mam do zaproponowania pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Pewnie większość z Was nie wyobraża sobie placów bez ziemniaków, więc dla urozmaicenia dodałam pyszne zielone warzywo, a jest to cukinia. Mimo to postaram się przygotować placki cukiniowe, które będą przyrządzone tylko i wyłącznie na bazie warzywa sezonowego, ale jak na razie przedstawiam Wam przepis na wykonanie powyższych placków.

Składniki 
  • ziemniaki (6 sztuk)
  • cukinia ( 2 małe)
  • mąka pszenna
  • jajko
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • koper
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki oraz cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce, wielkość oczek wg uznania. Wymieszać z mąką, jajkiem, doprawić. Rozgrzać olej na patelni, a następnie smażyć placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. W celu usunięcia dużej ilość oleju, który pozostanie na plackach, należy wykorzystać ręcznik papierowy, który wchłonie olej. Placki można serwować z dodatkiem np. serka wiejskiego, ketchupu itd.




Ciekawa jestem czy korzystałyście z takiego przepisu na placki z dodatkiem cukinii?!
Pozdrawiam, Iwona :)

7 komentarzy:

  1. Pyszne są ;) uwielbiam też smazyc krążki cukinni w jajku bulce na patelnibjak kotlety są przepysxne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. J też uwielbiam... ale te kalorie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne. Pyszne placki w letniej odsłonie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) A co do tego usuwania oleju ręcznikiem papierowym, to nie każdy wie, że różne tłuszcze w różnym stopniu dają się odsączyć. Akurat olej rzepakowy pozwala się ładnie odcisnąć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)