Witam!
Dzisiaj mam do zaproponowania pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Pewnie większość z Was nie wyobraża sobie placów bez ziemniaków, więc dla urozmaicenia dodałam pyszne zielone warzywo, a jest to cukinia. Mimo to postaram się przygotować placki cukiniowe, które będą przyrządzone tylko i wyłącznie na bazie warzywa sezonowego, ale jak na razie przedstawiam Wam przepis na wykonanie powyższych placków.
Składniki
- ziemniaki (6 sztuk)
- cukinia ( 2 małe)
- mąka pszenna
- jajko
- cebula
- olej rzepakowy
- koper
- sól i pieprz
Ziemniaki oraz cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce, wielkość oczek wg uznania. Wymieszać z mąką, jajkiem, doprawić. Rozgrzać olej na patelni, a następnie smażyć placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. W celu usunięcia dużej ilość oleju, który pozostanie na plackach, należy wykorzystać ręcznik papierowy, który wchłonie olej. Placki można serwować z dodatkiem np. serka wiejskiego, ketchupu itd.
Ciekawa jestem czy korzystałyście z takiego przepisu na placki z dodatkiem cukinii?!
Pozdrawiam, Iwona :)
Pyszne są ;) uwielbiam też smazyc krążki cukinni w jajku bulce na patelnibjak kotlety są przepysxne ;)
OdpowiedzUsuńJ też uwielbiam... ale te kalorie :(
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmm smacznieee!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne. Pyszne placki w letniej odsłonie!:)
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) A co do tego usuwania oleju ręcznikiem papierowym, to nie każdy wie, że różne tłuszcze w różnym stopniu dają się odsączyć. Akurat olej rzepakowy pozwala się ładnie odcisnąć :)
OdpowiedzUsuń