poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ciasteczka na słono !


Witam :)
W dzisiejszym poście umieszczam propozycję skromnej, ale za to bardzo szybkiej w przygotowaniu przekąski np. dla niespodziewanych gości. Podstawowy składnik to ciasto francuskie oraz składniki na farsz. W poście umieściłam farsz pieczarkowy wraz z serem. Natomiast farsz może się różnić. Farsz można przygotować na bazie szpinaku, łososia, szynką, serkiem itd, wszytko zależy od Was, na co macie ochotę.

 Składniki
  • ciasto francuskie
  • pieczarki
  • cebula
  • ser żółty
  • mozzarella 
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie

1. Pieczarki umyć, obrać, wyczyścić. Pokroić na małe kawałki oraz cebulę w kostkę. Oba składniki smażyć na oleju, przez ok. 7 min. doprawić solą i pieprzem.Odstawiamy, aż ostygną, następnie dodajemy pokrojoną natkę z pietruszki.
2. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty, wg uznania. Na środku umieszczamy przygotowany farsz oraz ser żółty oraz mozzarelle.Sklejamy brzegi ciasta, aby przypominały małe sakiewki.
3. Po przygotowaniu takich ciasteczek pieczemy w temp.180 stopni przez ok.10-15 minut na blaszce do pieczenia.




Iwona :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)