środa, 8 października 2014

Bułeczki z farszem pieczarkowym

Cześć!
Mam dla Was kolejną smaczną propozycję kulinarną, którą możecie wykonać we własnych domach. Są to pyszne bułeczki drożdżowe z pieczarkami. Ja osobiście uwielbiam własnoręcznie przygotowane domowe pieczywo do czego namawiam i Was. Mimo, że przygotowanie takich bułeczek wymaga trochę czasu, to późniejsze delektowanie będzie sprawiało dużo smakowych doznań.W dzisiejszej propozycji chcę zaprezentować bułeczki na słono. Przepis znajdziecie poniżej :)

Składniki
  • drożdże ok 15 g 
  • szklanka ciepłej wody
  • mąka pszenna
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sól (pół łyżeczki)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • pieczarki
  • cebula
  • pieprz
Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem w 150 ml ciepłej wody, zaś pozostałą ilość wody mieszamy z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowane drożdż wlewamy do miski z mąką pszenną, dodając olej. Całość mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odkłądamy do wyrośnięcia. 
W tym czasie mamy możliwość przygotowania farszu do naszych bułeczek. Pieczarki kroimy w kostkę smażymy, aż będą miękkie. Następnie odlewamy sok, który wydzielił się z pieczarek. Cebulę kroimy również w kostkę, a następnie smażymy na oleju. Dodajemy do pieczarek, przyprawiając solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie gotowe, dzielimy na mniejsze części dodając przygotowany farsz zaś potem zawijamy w bułeczkę. Bułeczki idealnie smakują gdy ciasto nie jest za grube, wówczas farsz będzie mało widoczny.
Tak przygotowane bułęczki układamy w odstępach, gdyż podczas pieczenia podwoją objętość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min. 



 
Zapraszam do przygotowania!
Pozdrawiam Iwona :)

2 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)