Cześć!
Mam dla Was kolejną smaczną propozycję kulinarną, którą możecie wykonać we własnych domach. Są to pyszne bułeczki drożdżowe z pieczarkami. Ja osobiście uwielbiam własnoręcznie przygotowane domowe pieczywo do czego namawiam i Was. Mimo, że przygotowanie takich bułeczek wymaga trochę czasu, to późniejsze delektowanie będzie sprawiało dużo smakowych doznań.W dzisiejszej propozycji chcę zaprezentować bułeczki na słono. Przepis znajdziecie poniżej :)
Składniki
- drożdże ok 15 g
- szklanka ciepłej wody
- mąka pszenna
- cukier (1 łyżeczka)
- sól (pół łyżeczki)
- 50 ml oleju rzepakowego
- pieczarki
- cebula
- pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem w 150 ml ciepłej wody, zaś pozostałą ilość wody mieszamy z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowane drożdż wlewamy do miski z mąką pszenną, dodając olej. Całość mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odkłądamy do wyrośnięcia.
W tym czasie mamy możliwość przygotowania farszu do naszych bułeczek. Pieczarki kroimy w kostkę smażymy, aż będą miękkie. Następnie odlewamy sok, który wydzielił się z pieczarek. Cebulę kroimy również w kostkę, a następnie smażymy na oleju. Dodajemy do pieczarek, przyprawiając solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie gotowe, dzielimy na mniejsze części dodając przygotowany farsz zaś potem zawijamy w bułeczkę. Bułeczki idealnie smakują gdy ciasto nie jest za grube, wówczas farsz będzie mało widoczny.
Tak przygotowane bułęczki układamy w odstępach, gdyż podczas pieczenia podwoją objętość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Zapraszam do przygotowania!
Pozdrawiam Iwona :)
Uwielbiam takie kombinacje:)
OdpowiedzUsuńMniam... bułeczki wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń