Cześć!
W dzisjszym poście chciałabym Was zachęcić do spróbowania oraz przygotowania prostych, zdrowych a co najważniesze smacznych kotletów sojowych. Ja do tej pory bazuje na tych, które można kupić juz prawie gotowe kotlety sojowe. Wystarczy jedynie ugotować a następnie usmażyć i pomysł na obiad już jest. Przygotowałam je jednak w troche innej wersji, zastąpiłam bułkę tartą płatkami owsianymi. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się ze swoimi spostrzeżeniami.
Składniki:
- kotlety sojowe
- mąka pszenna
- płatki owsiane błyskawiczne
- olej rzepakowy
- jajko
- przyprawy wg uznania
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlety sojowe gotujemy w wodzie z dodatkiem własnego skomponowanego bukietu przypraw. W zależności jakie kupicie kotlety sojowe, wymagane jest aby gotowały sie od 5-10 min. Następnie należy odcedzić kotlety sojowe. Jajko rozbełtać, dodać sól, pieprz, można również doprawić przyprawami, aby kotlety były wyraźniejsze w smaku. Obtaczamy w płatkach błyskawicznych. Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor.
Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się ze swoimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam Iwona :)
jakoś nigdy nie jadłam kotletów sojowych, muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńnigdy nie byłam ich fanką.. :(
OdpowiedzUsuńmoże teraz po latach, robią je lepsze? :)
ja od niedawna zachwyciłam sie nimi, takze są wyborne, spróbuj :)
UsuńZajadałam się sojowymi kotletami podczas okresu niespożywania mięsa. Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńTo samo teraz i ja robię :)
Usuń