poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kotlety sojowe


Cześć!
W dzisjszym poście chciałabym Was zachęcić do spróbowania oraz przygotowania prostych, zdrowych a co najważniesze smacznych kotletów sojowych. Ja do tej pory bazuje na tych, które można kupić juz prawie gotowe kotlety sojowe. Wystarczy jedynie ugotować a następnie usmażyć i pomysł na obiad już jest. Przygotowałam je jednak w troche innej wersji, zastąpiłam bułkę tartą płatkami owsianymi. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się ze swoimi spostrzeżeniami.

Składniki:
  • kotlety sojowe
  • mąka pszenna
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • olej rzepakowy
  • jajko
  • przyprawy wg uznania
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Kotlety sojowe gotujemy w wodzie z dodatkiem własnego skomponowanego bukietu przypraw. W zależności jakie kupicie kotlety sojowe, wymagane jest aby gotowały sie od 5-10 min. Następnie należy odcedzić kotlety sojowe. Jajko rozbełtać, dodać sól, pieprz, można również doprawić przyprawami, aby kotlety były wyraźniejsze w smaku. Obtaczamy w płatkach błyskawicznych. Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor.




Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się ze swoimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam Iwona :)

5 komentarzy:

  1. jakoś nigdy nie jadłam kotletów sojowych, muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie byłam ich fanką.. :(
    może teraz po latach, robią je lepsze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od niedawna zachwyciłam sie nimi, takze są wyborne, spróbuj :)

      Usuń
  3. Zajadałam się sojowymi kotletami podczas okresu niespożywania mięsa. Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)