piątek, 31 października 2014

Mus jabłkowy


Cześć!
Nie wiem jak Wy, ale uwielbiam jabłka, pod każdą postacią. Zaintrygował mnie pomysł na mus jabłkowy, któego niegdy wcześniej nie robiłam, a więc było to małe wyzwanie. Jestem ciekawa czy Wy macie juz przygotowane przetwory na zimę :) Według mnie taki mus idealnie nadaje się jako nadzienie do naleśników, deserów, także zachęcam do wypróbowania.

Składniki:
  • 10 średnich jabłek
  • 40 dag cukru
  • 2-3 łyżeczki cynamonu (według uznania)
Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki. Kroimy na małe kawałki, następnie wrzucamy do garnka, na niewielkim ogniu. Dodajemy porcjami cukier oraz cynamon. Gotować przez około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka będą miękkie, nakładać gorący mus do przygotowanych wcześniej słoików. Słoiki powiny być suche w środku. Gdy mus będzie w słoikach odwrócić wieczkiem do dołu.




Smacznego!
Pozdrawiam Iwona :)

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)