środa, 30 lipca 2014

Jabłecznik


Cześć :) 
Dzisiejsza propozycja na smaczne popołudnie to jabłecznik. Wykonanie tego placka nie wymaga ani doświadczenia w gotowaniu, a także poświęcenia zbyt dużo czasu. Placek skierowany jest do osób, które dbają o figure, ponieważ nie jest kaloryczny, a wykonany jest na bazie słodkich polskich oraz zdrowych jabłek.

Składniki:
  • 3 jabłka
  • 1 szkalnka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szlanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • cynamon
Wykonanie:

Odzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrami, a białka ubić dodając szczyptę soli. Jabłka pokroić w kostkę. W oddzielnej misce przesiać mąki, proszek, dodać jabłka, cynamon ( można wczesniej jabłka obtoczyć w cynanonie lub dodać oddzielnie), olej. Wymieszać dodać zółtka utarte z cukrem, a na samym końcu dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać, przelać do blaszki. Piec przez 40 min w 180 stopniach.



Miłego dnia! Smacznego !
Iwona

7 komentarzy:

  1. wygląda smacznie. :) mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis :) i na topie - #jedzjabłka przeciwko Putinowi.
    Tak mi się nasunęło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. komentarz jak najbardziej trafny co do obecnej sytuacji :D mimo to nie został on opublikowany z takim zamiarem :D pozdrawiam :)

      Usuń
  3. u mnie jabłecznik podaje się w całkowicie innej formie..
    Patrzcie! Niby jedno ciasto, a co do to inna tradycja.. jak z sałatką jarzynową.. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho :) uwielbiam z jabłkami, więc smaka to mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)