Witam :)
W dzisiejszym poście mam do zaproponowania nieco inną wersję gołąbków, a są to gołąbki bez zawijania. Według mnie tak przygotowana propozycja gołąbków jest o wiele smaczniejsza od tradycyjnych gołąbków. Na ich przygotowanie wystarczy wydzielić dosłownie chwilę. Poniżej znajdziecie sposób ich przygotowania. Dzisiejsza wersja gołąbków nie zawiera mięsa, ale jeżeli nie wyobrażacie sobie gołąbków bez mięsa to po prostu dorzucie i ten składnik. Wybór pozostawiam Wam.
Składniki
- pół główki kapusty (można wykorzystać dowolny rodzaj, ja wykorzystałam kapustę włoską)
- ryż (1 torebka)
- płatki górskie (1 torebka)
- jajko
- cebula
- Pomysł na gołąbki bez zawijania (1 torebka KNORR)
- olej rzepakowy
Przygotowanie
1. Ryż gotujemy na sypko, następnie odcedzamy, zaś kapustę drobno szatkujemy. Nadmiar wody odciskamy w dłoniach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Płatki górskie zalewamy wrzącą wodą.
2. W misce dodajemy kapustę, ryż, płatki owsiane (ewentualnie mięso), dodajemy jajko. Masę należy dobrze wyrobić, najlepiej dłońmi. Dodajemy cebulę oraz pomysł na.
3. Z masy formujemy gołąbki. Następnie smażymy z każdej strony gołąbki, zaś potem przekładamy do garnka.
4. W oddzielnym garnku przygotowujemy własny sos. Sos przelewamy do garnka z gołąbkami i dusimy pod przykryciem przez o. 20 min. na najmniejszym ogniu.
Pozdrawiam i życzę udanego popołudnia :)
Iwona
Wyglądają na bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń:D apetyczne
OdpowiedzUsuńdodajemy do obserwowanych tu i na bloglovinie ?
ja jestem "za" :)
UsuńFajna propozycja, ale wolę tradycyjne, obficie polane pomidorowym sosem :D
OdpowiedzUsuńlada moment 'idę na swoje', na pewno będę tu często zaglądać, by czerpać pomysły na jedzonko :)
OdpowiedzUsuńbędzie mi miło :)
Usuńmniam mniam lubie to!
OdpowiedzUsuńO, bardzo oryginalny pomysł! Trzeba będzie spróbować :>
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
Usuńjadłam gołąbki z mięsem i są przepyszne <3
OdpowiedzUsuńO rany, a dziś taką mam wielką ochotę na jakiś domowy obiadek inny niż "ziemniaki z..."! Gołąbków nigdy nie robiłam, bo nie jem mięsa, ale jak widać i bezmięsne mogą być. Na pewno fajnie by smakowały jeszcze z pieczarkami wkrojonymi :). Super! Dzięki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ewa
www.la-garderobe.pl
Tak to również mój smak, mięso lubię, ale chętnie zwłaszcza o tej porze roku chętnie sama warzywa mogę jeść.
OdpowiedzUsuńA babeczki smakowicie się prezentują :-)
Też jadlam i są pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego rodzaju gołąbki :)))
OdpowiedzUsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuńMoja babcia to mistrzyni gołąbków, spróbuję kiedyś chociaż w małym procencie oddać smak jej specjałów :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności u CIebie !!
OdpowiedzUsuńObserwuję !!
Uwielbiam gołąbki :}
OdpowiedzUsuńja robię bez pomysłu, do nich nie mam zaufania. a wersja bez mięsa - bardzo fajny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:) ja też nie mam zaufania do pomysłów, ale twoje zdjęcie mnie przekonuje:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda,tylko ta cebula... O.o Ale normalnie bez cebuli to zjem :)
OdpowiedzUsuńcebulka występuje w tzw. śladowych ilościach :D
UsuńNaszła mnie ochota na gołąbki, ciekawe czyja to sprawka ;)
OdpowiedzUsuńSuper, podobają mi się takie gołąbki bez mięsa! :) Mam pytanie: ta torebka płatków górskich to ile w przybliżeniu będzie gram?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
z tego co pamiętam to tak ok. 70 g :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
o taka wersja mi bardziej pasuje od tradycyjnej ;D hehe
OdpowiedzUsuńi mi tez :)
UsuńPOzdrawiam :)
mojemu mężczyźnie na pewno by zasmakowały, chyba mu zrobię :)
OdpowiedzUsuńgorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńAle pyszności! Wyglądają świetnie i z pewnością by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszne, ale jednak wole tradycyjne gołąbki :)
OdpowiedzUsuńkiedy dla mnie kapusta to najlepsza część gołąbków! :D
OdpowiedzUsuńu mnie również sie pojawia, tylko w innej wersji :)
Usuńbardzo często robię tego typu gołąbki - siekana kapusta do środka zamiast liście do obtaczania
OdpowiedzUsuńchoć akurat z "pomysłu na" nie korzystam, bo wystarczy dodać przecier pomidorowy i dobrze doprawić :)
Fajny pomysł, ale ja od kilku lat robię z mięsem mielonym , ryżem i siekana kapusta oczywiście. A potem usmażone kotlety zapiekam w sosie pomidorowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i smacznego
Opisz proszę czy rżzu ma być saszetka czy paczka 1kg, a płatków 1/2 kg czy w paczce 250 gram.
Usuńdodałam 3/4 szklanki ryżu oraz tyle samo szklanki płatków owsianych :)
Usuńpozdrawiam i zapraszam :)
za każdym razem jak wchodzę na Twój blog to zaczynam być głodna:P
OdpowiedzUsuńInne podejście do robienia gołąbków, podoba mi się!
OdpowiedzUsuń