Cześć :)
Jak Wam mija czwartkowe popołudnie, pewnie odpoczywacie podczas kolejnego długiego weekendu majowo- czerwcowego. Z racji, że pogoda lubi płatać nam figle, postanowiłam, że zrobię jej na przekór i przygotuję bardzo smaczny letni deser, który w połączeniu z zimnym napojem sprawi, że poczujemy się gdzieś daleko od tej niemiłej wiosennej pogody. :)
Składniki
Ciasto
- 200 g jogurtu naturalnego
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 łyżek kakao
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag cukru
Krem
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 200 ml mleka
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 dag masła
Przygotowanie
Po raz kolejny przygotuję ciasto na babeczki wg sprawdzonego przepisu. A więc tak dla przypomnienia: Do miski dodaje kakao, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Do produktów suchych dodaję jogurt naturalny, całe jajka oraz olej rzepakowy. Całość porządnie mieszam. Następnie formę do babeczek smaruję odrobiną oleju,a by podczas pieczenia nie przywarły do brzegów foremki. Pieczemy 15-20 min w temp. 170 st.
Następnie przygotowujemy krem kokosowy. Do małego naczynia dodajemy 100 ml mleka i wiórka kokosowe, gotujemy na małym ogniu. W pozostałej części mleka dodajemy mąkę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy do mleka i wiórek kokosowych. Gotujemy, aż masa uzyska gęstą konsystencję. Należy ostudzić, a następnie utrzeć z masłem. Przepis na krem, bardzo przypomina wykonanie tradycyjnego budyniu. Po przygotowaniu kremu kokosowego nalęży udekorować babeczki według uznania.
Pozdrawiam i ściskam mocno, Iwona :)
Wygląda smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńMi babeczki zawsze średnio wychodzą i są dobre tylko po upieczeniu a potem robią się twarde :-D
zachęcam do wypróbowania powyższego przepisu, zapewniam, że wyjdą wyjątkowo dobre :)
UsuńIwona! To wygląda niesamowicie!!!:D
OdpowiedzUsuńojeeej jakie pyszności :) na pewno muszą być smaczne i słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńco prawda zrobiłabym krem bananowy ale i tak pycha wyglada!
OdpowiedzUsuńhmm w sumie ciekawe połączenie czekoladowa babeczka i krem bananowy :)
Usuńmniaaaaam <3
OdpowiedzUsuńpycha! i mój ukochany kokos:D
OdpowiedzUsuńi mój ;)
UsuńWygląda super apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie muszę w końcu spróbować zrobić któreś z Twoich pysznosci :)
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńOjej pycha ! Uwielbiam wszystko co czekoladowe a jeszcze kokos to w ogóle :)
OdpowiedzUsuńMmm ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na konkurs
http://poliskowe.blogspot.com/2013/05/konkurs.html
dziekuje Kochana :) a Twoje przepisy są genialne:)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są na prawdę świetne. Każde danie wygląda na prawdę apetycznie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
czarna-parada.blogspot.com
babeczki wspaniale wyglądają!!!:)))
OdpowiedzUsuńotagowalam cie na blogu... ciekawa? zapraszam: oliilui.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMniam! Kakaowe babeczki i kokosowy krem - cudowne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki! Podoba mi się ten krem kokosowy :)
OdpowiedzUsuńmniam! z chęcią zjadłabym takie cuda!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te kokosowe babeczki, ale muszę znaleźć okazje na wypróbowanie.Może już niedługo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie miłe komentarze.
Pychota!:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńHmmm, opis wygląda na prosty i taki, z którym ja, niedzielna kuchareczka powinnam sobie poradzić :D dziś rodzice z okazji mojego święta(!) poprosili mnie o zrobienie Białej Pavlovej, ale nie wiem czy nie zaskoczę ich też tymi babeczkami... myślisz, że na samych żółtkach może się udać? (białka chcę wykorzystać właśnie do Białej Pavlovej) i drugie pytanie - kakao, które używasz jest już z cukrem czy gorzkie?
OdpowiedzUsuńhmm nigdy nie robiłam babeczek bez białek, także nie wiem jakiego efektu mozna sie spodziewac...
Usuńa w tym przepisie wykorzystałam kakao gorzkie, gdyż sam krem jest bardzo slodki, wiec nie chciałam dodać kolejnej porcji zbędnego cukru :)
powodzenia, choć w sumie jesteś już po przyrządzeniu ww. deserów :D
pozdrawiam :)
Cudnie wyglądają *o*
OdpowiedzUsuńhttp://liivki.blogspot.com/
Świetnie i apetycznie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńpoza tym, widzę ze blog się ładnie rozwija ;)
dzięki Izka :)
Usuńkocham kokosy :d
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post: http://jula-blog.blogspot.com/ ♥
Ale smakowicie wyglądają :) mniam :P
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie, ale ja talentu w kuchni to nie mam:P
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości <3 Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAh gdybym tylko mogła się przedrzeć przez monitor,to bym wszystkie zjadła!
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńAhh, nie mogę patrzeć na takie słodkości, od razu robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka ! :)
OdpowiedzUsuńKrem kokosowy zastapiłąbym mascarpone i były by przepyszne :P Do kokosa jakoś nie potrafię się przekonać :(
OdpowiedzUsuńja uwielbiam kokos, ale pomysł z mascarpone równiez przypadł mi do gustu, wiec może kiedyś skorzystam, dzieki :)
Usuńwlasnie wczoraj mowilam chlopakowi ze mam ochote na babeczki z wisniami w srodku
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie i wspolnego obserwowania jesli masz ochote ;)
oczywiście :)
Usuńwygląda smakowicie, będę tu zaglądać ! ;) a przy okazji zapraszam do mnie na bloga żeby zobaczyć moją pierwszą nagrodę którą udało mi sie zdobyć ;) myślę, że Cie to zainteresuje ;)
OdpowiedzUsuńwygladają na mocno czekoladowe, lubię jak jest bardzo czekoladowo:)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam również:)
OdpowiedzUsuńładnie się prezentują te babeczki :))
OdpowiedzUsuńO nie!
OdpowiedzUsuńZnowu słodycze!
I jak tu ich unikać?
Wyglądają PRZEPYSZNIE <3
OdpowiedzUsuńUrocze babeczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Musze koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Mniam! Chętnie wypróbuje ten przepis:) uwielbiam babeczki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)
fajne babeczki :))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń