wtorek, 9 kwietnia 2013

Wafel - bardzo prosty i pyszny! ;-)


Witam,
Dziś czas na wafla, który jest tani i łatwy w przygotowaniu! Przepis dotarł do mnie droga pantoflową, jest pyszny dlatego chce się z Wami nim podzielić ;-) Można go przygotować na mieszkaniu studenckim, nie potrzeba żadnego miksera! I za to go lubię!:-)

Potrzebujemy tylko:
  • litr mleka 2%,
  • pół kostki margaryny,
  • 2 szklanki cukru,
  • wafel.

Sposób przygotowania jest banalny, do wysokiego baniaczka wlewamy odrobinkę wody (aby mleko nam się nie przypalało), litr mleka, 2 szklanki cukru oraz pół margaryny. Gotujemy około 1,5 h na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Ważną rzeczą jest to aby mleko było 2%. Nie obawiajcie się jeśli po godzinie czasu wasza masa nie zmieni konsystencji. Po 1,5 h na pewno zgęstnieje. Smarujemy wafla, odkładamy do przestygnięcia i gotowe! ;-)

Oczywiście masę możemy podzielić na pół, do jednej dodać kakao i smarować wafla na przemian ;-)

Masa jest bardzo smaczna, ma podobny smak do masy przygotowanej z mleka w proszku. Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Pozdrawiam
Aga

5 komentarzy:

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)