Witam,
Jak Wasze samopoczucie? Za oknem piękna pogoda, więc dodaje posta i zmykam na świeże powietrze ;-) Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na pieczonego kurczaka w wykonaniu polskich studentów ;-) Po małych perypetiach z piekarnikiem w końcu udało się doprowadzić danie do końca ;-)
Kurczak pieczony na puszcze imbirowego piwa. Potrzebne składniki:
- kurczak,
- piwo imbirowe,
- świeży koperek,
- cebula,
- 2 małe pomarańcze lub 1 duży,
- sól czosnkowa,
- przeprawa do kurczaka ziołowa,
- do nacierania można wykorzystać oliwę z oliwek.
Kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, powinniśmy odkroić szyjkę. Wypełniamy pokrojoną cebulką oraz pomarańczami posypanymi solą czosnkową.
Kurczaka umieszczamy na umytej puszcze piwa (puszka powinna być zapełniona do połowy). Przyprawami oraz koperkiem nacieramy dokładnie kurczaka.
Kurczaka pieczemy w 160°C około 2 h. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy przynajmniej na 15 minut zanim go pokroimy.
Do kurczaka przygotowaliśmy sałatkę z cebuli, ogórka, pomidora oraz świeżego koperku. Więc bardzo wiosennie ;-)
Mięso wyszło delikatne i soczyste, a skórka chrupiąca. Taki kurczak to dobra propozycja na niedzielny obiad ;-)
Smacznego ;-)
Aga
wow... ale super pomysł :) jak odłożę kaskę na kurczaka to zrobię :P
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
Moja Babcia zawsze piekła kurczaka na butelce. Ja wolę piec same uda - najbardziej mi smakują ;)
OdpowiedzUsuńApetyczny kurczaczek !!!
OdpowiedzUsuńPyszny przepisik:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na letmelook.blogspot.com
Zachęcam do udziału w konkursie na moim blogu:)