Dzisiaj ma zamiar przedstawić Wam inną wersje na sałatkę z dodatkiem pora. Powiem Wam szczerze, że trochę obawiałam się pora jako składnika w sałatce, jednak teraz mogę stwierdzić, iż było to właściwe posunięcie. Sałatka okazała się bardzo smaczna, która potrafi zaspokoić chyba każde kubki smakowe oraz jest bardzo kolorowa więc i "oczom też coś się dostanie." :D
Składniki
- por
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 4 ogórki kiszone
- marchew (2 duże marchewki)
- seler (1/4 warzywa)
- majonez (3 łyżki)
- jogurt naturalny (3 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Na początku należy "zająć się porem", a więc należy go dokładnie umyć (ja zrobiłam w taki sposób- przekroiłam pora na pół, jednak nie do końca a następnie myłam listka po listku). Tak przygotowany por zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godzinki, aby stał się miękki i mniej ostry w smaku. Wykorzystałam jedynie białą część pora, gdyż ta część jest bardzo delikatna i według mnie jest lepsza w smaku. Wybór pozostawiam Wam. :) Następnie pora kroimy w tasiemki.
2. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę ogórka i jajka.
3. Marchew i seler gotujemy, aż staną się miękkie. Również kroimy w drobną kosteczkę dodajemy majonez oraz jogurt do pozostałych składników. Doprawiamy dość dużą ilością soli i pieprzu wg wskazówek M ;)
A tak prezentuje się sałatka z porem. Mam nadzieję, że przepis skłoni Was do wypróbowania i zasmakowania w innej wersji niż dotychczas :)
Przyszła pora na PORA :)
Przyszła pora na PORA :)
Iwona
Nie lubię kukurydzy ;c
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić innym warzywkiem :) wybór należy do Ciebie :)
UsuńMmm, pycha :D
OdpowiedzUsuńFajna wersja jarzynowej. U mnie zawsze do sałatki warzywnej dodajemy zaparzonego pora.
OdpowiedzUsuńSurówka obiadowa: por, starta marchew i jabłko z jogurtem są też godne polecenia :-)\
Pozdrawiam i ciągle podziwiam za 'świeże' i zdrowe propozycje !
nie miałam okazji wypróbować takiej wersji surówki, ale przy najbliższej okazji pewnie się na nią skuszę ;) dzięki :)
UsuńSuper mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z porem, zawsze po pokrojeniu przelewam go wrzątkiem na sicie.
OdpowiedzUsuńChyba sobie naszykuje zaraz do pracy taka sałatkę :-)