sobota, 30 marca 2013

Pyszne klasyczne ciasteczka owsiane ;-)


Hej!
Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na pożywne domowe ciasteczka owsiane.
Są świetną alternatywą jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. Bardzo różnią się od tych ze sklepowej półki, przede wszystkim są o niebo lepsze! A jeszcze bardziej cieszy to, że piekąc je wiemy co w nich "siedzi"! ;-) Ciasteczka są proste w wykonaniu, smaczne i kruche. Polecam przechowywać je w metalowym pojemniczku ponieważ dłużej zachowują swoją świeżość ;-)



Potrzebujemy:
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 200g płatków owsianych,
  • 100g cukru brązowego lub zwykłego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 4 - 5 łyżek mleka.

Wykonanie: 
1. Płatki owsiane mielimy robotem na wyczuwalne w palcach. Nie mielimy na drobny proszek!
2. Płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy w misce. Następnie dodajemy miękkie masło lub margarynę.
3. Dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Powinno być ono wilgotne i jednolite.

4. Owinięte folią ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut.
5. Następnie ciasto musimy rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia na około 4 mm.
6. Wycinamy ciasteczka i wykładamy na blaszkę (zachowując odstępy) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną lekko margaryną.
7. Pieczemy około 15 - 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C.

Wystudzone ciasteczka możemy polać czekoladą jeśli mamy taką ochotę! Ciasteczka należy spożyć w przeciągu 2 dni. Ja nie mam z tym problemu! U mnie "idą" w 5 minut ;-)!


A Wy lubicie ciasteczka owsiane? ;-)
Pozdrawiam
Aga ;-)

3 komentarze:

  1. Ja bardzo lubię. Połączenie przyjemnego z pożytecznym:) Podanie ze zdjęcia super!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy, lubimy! :) A te wyglądają smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za przepis napewno zawitaja u nas na weekend:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny. Zapraszamy do komentowania i obserwowania naszego bloga ;)