Czasem zdarzają się takie dni kiedy ochota na coś słodkiego jest tak bardzo silna, że jedynie kostka czekolady może poprawić humor. Mam alternatywę w jak prosty sposób poprawić samopoczucie. Wystarczy rozejrzeć się po kuchni, sprawdzić czy są "pod ręką" podstawowe składniki, na bazie których przyrządzimy pyszne czekoladowe babeczki z budyniem.
Jak przygotować takie pyszności? Już zdradzam. ;)
Składniki na 12 sztuk:
-25 dag mąki
-10 dag cukru,
-150 ml jogurtu naturalnego,
-2 jajka,
-3 łyżki oleju słonecznikowego,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/4 - 1/3 szklanki kakao,
- opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o około 0,5 szkl. Gotowy odstawić do ostygnięcia.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy,ubij na puszystą masę. Wlej olej i jogurt, wymieszaj. Utrzyj z dodawaną po łyżce mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Do 2/3 wysokości papilotek nałóż ciasto. Do każdej papilotki dodaj po łyżce przygotowanego budyniu, następnie przykryj wierzch babeczki. Babeczki można również upiec w specjalnej blaszce. Piecz ok. 20 min (180 st.).
Gotowe babeczki polej np. polewą deserową, z resztą każda opcja na pewno będzie się nadawała. Wystarczy inwencja twórcza, a babeczki z pewnością zadowolą wyglądem jak i smakiem. :)
Smacznego! Iwona
Pyszne!
OdpowiedzUsuń