sobota, 23 maja 2015

Ciasto Shrek

Cześć!
Dzisiejsza propozycja zdecydowanie nawiązuje do obecnego miesiąca, jakim jest maj. Ciasto jakie chce Wam dzisiaj przedstawić, bazuje przede wszystkim na galaretkach, więc jeżeli lubicie lekkie i smaczne ciasta, to ta propozycja jest zdecydowanie dla Was.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I
  •  900 ml zielonego soku "Kubuś"
  • 2 budynie śmietankowe
Masa II
  • 3 galaretki (również zielone: agrestowe lub o smaku kiwi)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru (wg uznania)
Dodatkowo: delicje, galaretka

Wykonanie

Biszkopt
Oddzielić białka od żółtek, a następnie ubijać białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodawać do piany. Piec przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

Masa I
700 ml soku przelać do garnka i pozostawić na palniku do momentu, aż sok się zagotuje. W szklance  z sokiem wsypać i wymieszać budynie, a następnie dodać do gotującego się soku. Zdjąć z ognia, aż budyń będzie gotowy. Pozostawić do ostygnięcia. 

Masa II
Zagotować 1 litr wody na 3 galaretki. Galaretkę wymieszać z 3 łyżkami żelatyny, a następnie połączyć z zagotowaną wodą. Gdy galaretka będzie powoli tężała, należy dodać do uprzednio ubijanego jogurtu naturalnego z dodatkiem cukru. 

Pierwszą warstwę budyniową nakładamy na ostudzony biszkopt. Następnie wylewamy na masę budyniową połowę masy galaretkowej. Jeżeli lubicie, możecie w tym momencie dodać delicje, a później przykrywamy pozostałą masą galaretkową. Na sam koniec wylewamy tężejącą galaretkę. 



Pozdrawiam Iwona :)