Cześć :)
Dzisiaj mam do zaprezentowania przepis na słodki torcik kawowo-makowy, który umili Wam te wrześniowe wieczory. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie poniżej.
Składniki
Biszkopt
- 6 jaj
- szklanka cukru pudru
- 200g mąki tortowej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g suchego maku
Masa kawowa
- dwa opakowania serka philadelfia
- 5 łyżek margaryny
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka gorącej wody
Przygotowanie
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli. Ubijając dodać cukier puder. Zaś dwie łyżeczki cukru utrzeć z oddzielonymi żółtkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z suchym makiem. Następnie na przemian dodawać do białek żółtka i wymieszane mąki. Gdy masa biszkoptowa uzyska jednolitą konsystencje przelać na blachę. Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.
Masa kawowa: Margarynę utrzeć do białości i dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodawać małymi porcjami serek naturalny. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia. Do ucieranej margaryny i serka naturalnego dodać kawę rozpuszczalną. Gdy krem będzie w całości wymieszany pozostawić w lodówce na około 1-2 godzin. Po tym czasie nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na wierzch babeczek.
Pozdrawiam Iwona :)
Pięknie wygląda ciasteczko, uwielbiam takie połączenia ;)
OdpowiedzUsuńmaak, kawa... <3 cud, miód, malina! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a smakuje zapewne tak samo :)