Dzisiaj chcę Wam przedstawić mój szybki, a jednocześnie smaczny pomysł na udany obiad. Odkąd wypróbowałam ten przepis ciągle do niego powracam i niejednokrotnie zmieniam składniki. Dzięki tym zmianom placki za każdym razem są smaczne i nie nudza się nikomu. :D
Składniki
- 200 g ryżu
- 10 pieczarek
- jajko
- bułka tarta
- przypawy: sól, pieprz
- olej rzepakowy
- cebula
Ryż należy ugotować wedłu instrukcji umieszczonej na opakowaniu, a następnie odstawić do ostudzenia. Pieczarki umyć, obrać zaś później pokroić i smażyć na oleju. To samo robimy z cebulą. Gdy ryż będzie ostudzony należy do niego dodać pieczarki, cebulę, jajko, przyprawy, oraz 2 łyżki bułki tartej. Całość dokłądnie wymieszać. Nalezy uzyskać zbitą konsytencje. Z przygotowanego farszu na placki formujemy placuszki, zaś potem obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnie układamy placki. Smażymy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Pozdrawiam Iwona :)
Spróbowałabym, bo wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuń