Dzisiaj chcę Was zachęcić do przygotowania bardzo smacznego dodatku jakim jest fasolka szparagowa. Fasolka jest sama w sobie bardzo lekkim warzywem, a zarazem prosta w przygotowaniu. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu, która idealnie uzupełni i smakowo i wizualnie niedzielny posiłek. Można ją również traktować jako zdrową przekąske, która może zastąpić nie jedeną słoną zakąskę. Ja wykorzystałam ją jako dodatek do ryżu i marchewki. Jako że nie jadam mięsa takie mieszanki warzyw idealnie zapokajają moje kubki smakowe.
Składniki
- fasolka szparagowa
- olej rzepakowy
- bułka tarta
- pieprz i sól
Fasolke przygotowujemy, czyli obcinamy koncówki, myjemy. Gdy fasolka będzie oczyszczona, dodajemy ją do garnka z zimną wodą. Gdy woda się zagotuje, gotujemy przez kolejne 10-15 min, w zależności od ilości fasolki. Następnie odcedzamy, i obtaczamy w jajku. Jajko należy rozbełtać, dodając przyprawy. Do talerza wsypujemy bułkę tartą. Po obtoczeniu w jajku dodajemy do bułki tartej, robiąc delikatną panierke. Smażymy na oleju, ale również dobrym pomysłem będzie masło. Gdy fasolka nabierze złotego koloru, będzie gotowa do sporzycia. Ja podałam w wersji smażonej, ale również dobrze smakuje w wersji gotowanej.
Pozdrawiam Iwona :)
uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za fasolką szparagową ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na fasolkę! Takiej wersji nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńJutro idę po nią do sklepu i smarze :D
Jak mówiłam, tak zrobiłam ;D hehe Było pyszne ;*
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam Cię Kochana na nowy post i Konkursik-> http://magiclovv.blogspot.com/2014/10/konkurs-z-hellmouseeu.html
Nic mi tak nie smakuje jak fasolka szparagowa
OdpowiedzUsuń