Cześc :)
Jak Wam minął dzień? Na poprawę dzisiejszej pogody, która nie zachwyciła mnie w żadnym stopniu chcę zaproponować czerwony barszcz z buraków. Kto miał bądź ma jeszcze buraczki w swoi ogórku zachęcam do przygotowania ich własnie w takiej postaci. Przepis znajdziecie poniżej :)
Składniki
- 2 kg buraków
- 2 szt. marchewek
- cebula
- grzyby suszone
- bulion warzywny
- olej rzepakowy
- przyprawy do smaku
Buraki umyć, a następnie zetrzeć na tarce, ale tylko taką ilość jaką będziemy ją wykorzystać w całej postaci, zaś pozostałe buraki pokroić w plastry. Gotować od 40-60 min, aż będą miękkie i wyjdzie czerwony sok. Cebule smażyć na oleju, pokroić w kostkę. Odcedzić czerwony wywar, następnie dodać cebulę, marchew oraz grzyby. Całość przyprawić według uznanie. Można doprawić zielem angielskim, liściem laurowym. Gotować ok. 10 min. w całości.
Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń