czwartek, 26 lutego 2015

Racuchy bananowe


Cześć :)
Ostatnio naszła mnie ochota na słodkie co nieco, więc wyczarowałam racuchy bananowe. Mimo, że pierwszy raz miałam z nimi do czynienia jak na pierwszy raz wyszły bardzo smaczne i polecam wszystkim. Poniżej znajdziecie przepis i składniki.

Składniki
  • mąka pszenna (2-3 szklanek)
  • mleko (niecała szklanka)
  • jajko (1 sztuka)
  • 1 banan
  • cukier (pół szklanki)
  • cynamon (płaska łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (płaska łyżeczka)
  • soda (płaska łyżeczka)
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy
Wykonanie

Mąkę wymieszać z pozostałymi produktami suchymi, a następnie przesiać przez sitko. Dodać mleko, żółtko, cynamon i pokrojoną w kostkę banana. Następnie ubić białko i dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Na patelnie rozgrzać olej i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta. Smażyć, aż racuchy nabiorą złotego koloru. Podawać z jogurtem, dżemem, bakaliami, owocami.



Pozdrawiam!
Iwona :)

sobota, 7 lutego 2015

Świderki


Cześć;)
Pewnie nie jedna z Was często wybiera ciasto drożdżowe będące główną bazą słodkich czy słonych wypieków. Ostatnio przeglądając strony internetowe natknęłam się na ciekawy sposób dotyczący uformowania słodkich bułeczek, bo szczerze mówiąc z reguły korzystałam z tradycyjnego zawijania ciasta drożdżowego. Dzisiejszy post prezentuje jeden ze sposobów znalezionych w internecie, z którym chcę się z Wami podzielić. Poniżej znajdziecie przepis i wykonanie bułeczek świderek z marmoladą i serem o smaku cytrynowym. 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 500 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1/5 opakowania drożdży świeżych
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • marmolada różana
  • 125 dag twarogu
  • łyżka śmietany 18%
  • otarta skórka z cytryny
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • rodzynki
Wykonanie: 

Drożdże przełóż do miseczki dodaj cukier, 100 ml mleka, olej, a następnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Pozostałe mleko wlej do rondelka dodając szczyptę soli, wymieszaj. Do miski przesyp mąkę, dodając potem drożdże oraz mleko z solą. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia przykrywając ścierką. Gdy ciasto podwoi objętość przełóż na stolnicę, podziel na mniejsze porcje, a następnie rozwałkuj tak ciasto, żeby miało ok 1 cm grubości. Rozwałkowana porcja ciasta powinna mieć kształt koła, zaś 1/2 część ciasta należy posmarować nadzieniem. Nieposmarowaną część ciasta należy przykryć posmarowaną część ciasta. Następnie pokroić w plastry o szerokości 3-4 cm. Taki plasterek z nadzieniem skręcamy, a później zwijamy tak ja to wygląda na zdjęciach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 min, do momentu, aż nabiorą koloru.

Nadzienie serowe: twaróg rozgniatamy łyżką, można również zmielić w malakserze, dodajemy śmietanę, otartą skórkę, sok z cytryny oraz 2 kropelki aromatu cytrynowego oraz rodzynki. 








Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)
Iwona