sobota, 17 stycznia 2015

Placki ryżowo- ziemniaczane

Cześć!
Dzisiaj mam do zaproponowania szybki, a jednocześnie smaczny przepis na sobotni obiad, są to placki ryżowo- ziemniaczane. Idealnie sprawdza się jako smaczna przekąska między posiłkami oraz stanowi doskonałe połączenie z surówkami. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki
  • ziemniaki (3-4 sztuk)
  • 200 g ryżu
  • marchew
  • cebula
  • płatki owsiane (niecałe 100g)
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
 Wykonanie

Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, gdy będzie zimny połączyć ziemniakami i ugotowanymi uprzednio płatkami owsianymi. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do ziemniaków połączonych z ryżem i płatkami owsianymi. Wbić jajko, całość doprawić. Z tak przygotowanej masy należy formować niewielkie placuszki, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażyć placki do momentu, aż uzyskają złoty kolor.



Pozdrawia Iwona :)

wtorek, 6 stycznia 2015

Rolada szpinakowa


Cześć :)
Jak Wam mija ostatni dzień który jest zwieńczeniem okresu bożonarodzeniowego? Wraz z mijającymi świętami chcę Wam zaproponować lekką a przede wszystkim smaczną i zdrową roladę z dodatkiem szpinaka, łososia oraz serka. Jest to doskonała alternatywa dla tych ciężkich i koszernych dań serwowanych na Święta Bożego Narodzenia, ale również idealnie sprawdza się jako smaczna przekąska podczas spotkań ze znajomymi czy tzw. imprez domówek. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. :)

Składniki
  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 350 g)
  • 2 jajka
  • czosnek (3 ząbki w zależności od intensywności zapachu i smaku)
  • serek naturalny (kanapkowy)
  • łosoś wędzony 
Wykonanie
Szpinak należy rozmrozić a następnie odcisnąć od nadmiaru wody. Dodajemy do szpinaka 2 żółtka, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pieprz i sól. Następnie ubijamy białka, gdy zostaną ubite należy połączyć z masą szpinakową, delikatnie przy tym mieszając. Całość wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15 do 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto szpinakowe będzie zimne smarujemy serkiem (ja używamy serka do kanapek, obecnie na półkach sklepowych znajdziecie bardzo dużo różnych smaków, więc to od Was tak na prawdę będzie zależało jaki smak wolicie) a na nim układamy plastry wędzonego łososia. Gdy wszystkie składniki zostaną wykorzystane należy zwinąć ciasto w rulon. Polecam zacząć od krótszej strony, ponieważ rolada będzie grubsza swoim rozmiarem. 




Pozdrawiam Iwona :)

piątek, 2 stycznia 2015

Kebab z rybą


Cześć:)
Dzisiejszy post będzie skierowany do tych osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie smacznych a przede wszystkim zdrowych dań. Przedstawiam Wam świetną alternatywę dla szybkich przekąsek serwowanych w pobliskich barach, fast-foodach, będzie to kebab z dodatkiem paluszka rybnego. Składniki oraz sposób przygotowania znajdziecie poniżej.

Składniki
  • tortilla
  • paluszki rybne
  • pomidor
  • ogórek
  • cebula
  • keczup
  • sos czosnkowy ( 3 ząbki czosnku, jogurt naturalny, pieprz, sól)
Wykonanie

Na placku (tortilla) układamy paluszki rybne, pomidora pokrojonego w kostkę, a także cebulę oraz ogórka. Całość polewamy keczupem i sosem czosnkowym. Według mnie lepiej jest przygotować samemu sos czosnkowy ze składników podanych powyżej. Jeżeli preferujecie bardziej kremową konsystencje sosu dodajcie 1-2 łyżeczki majonezu, wówczas uzyska pożądany efekt. Całość zawijamy w kształt przypominający prostokąt. Z resztą wiele różnych kształtów znajdziecie w internecie. Smażycie na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju do momentu aż tortilla uzyska złoty kolor po obu stronach.




Pozdrawiam Iwona :)