niedziela, 31 sierpnia 2014

Kruchy z malinami


Cześć :)
Jak Wam mija niedzielne popołudnie? Dzisiaj chcę Wam przedstawić prosty przepis na sprawdzony placek. Osobiście bardzo uwielbiam takie właśnie placki, bo nie dość, że smakują wybornie, to można połączyć ze świeżymi, sezonowymi, ale nie tylko owocami. A dziś zachęcam Was do przygotowania wraz z malinami, które można jeszcze dostać świeże. To jest jedynie moja propozycja, otóż w tym przepisie można wykorzystać inne, jakie kto lubi. Przepis znajdziecie poniżej. :)

Składniki
  • 15 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 1, 5 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany 18 %
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 50 dag malin
Wykonanie

Do miski przesiać przez sitko suche produkty: dwie rodzaje mąk, proszek do pieczenia, soda. W drugiej misce rozmieszać jajka, połączyć z cukrem, dodać olej, a na amym końcu jogurt i śmietane. Po wymieszaniu połaczyć z suchymi produktami, stopniowo dosypując porcjami do masy z jajek i jogurtu. Ciasto przełożyć do wysamrowanej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzch ciasta poukładać maliny, delikatnie wciskając w ciasto. Piec przez 50-60 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.





Pozdrawiam Iwona :)

środa, 27 sierpnia 2014

Pączki

Cześć :)
Jak wasze samopoczucie, jak Wam mijają ostatnie dni sierpnia? Macie jakieś sprawdzone sposoby na tą "nijaką" pogodę? Ja wpadłam na dośc fajny pomysł, ale przyznam się że jest dość kaloryczny. A chodzi mi o smaczne i tłuste pączki. Przepis na pączki znajdziecie poniżej.

Składniki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dag masła roztopionego
  • 3 duże łyżki cukru
  • 5-10 dag drożdży świeże
  • szklanka mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • smalec
  • dżem/powidła śliwkowe/marmolada
Wykonanie
Do miski dodać masło, olej oraz żółtka. Nastepnie wymieszać, dodać mąkę, odrobinę soli, a drożdże przełożyć do szklanki i wymieszać z mlekiem, zaś potem przełożyć wszytsko do miski. Wszytskie składniki wymieszać, aby uzyskać gładką masę. Ciasto przykryć ścierką i odsatwić w ciepłe miejsce, aby nabrało obiętości. Po podwojeniu objętości rozwałkować ciasto, a następnie nakładać dżem na ciasto. Dżem przykryć drugą porcją ciasta i wycinać za pomocą szklanki pączki. Po wykonaniu tej czynności odstawić jeszcze pączki do urośnięcia. Następnie smażyć pączki na rozgrzanym smalcu. Gdy uzyskają złotą barwę będzie to oznaczać, że pączki są już gotowe. Udekorować według uznania.




Pozdrawiam Iwona :)

niedziela, 24 sierpnia 2014

Sos jogurtowy


Cześć :) 
Co u Was słychać, jak Wam mija kolejna niedziela, pogoda Wam dopisuje? Dzisiaj zdecydowałam się dodać post który jest związany z przygotowaniem bardzo prostego nie wymagającego żadnego doświadczenia w gotowaniu, a jest to sos który można podawać z każdym ulubionym przysmakiem, obiadem. Ja uwielbiam go wykorzystywać podczas podoawania kotlecików sojowych, placuszków, a także makaronów. Według mnie jest to bardzo zdrowy, a także smaczny dodatek, który urozmaici każdy posiłek. Bo z tego co mi wiadomo, statystyczny Polak nie wyobraża sobie obiadu, bez sosu. Ja mam idelany zastępnik, który można go wykorzystywać do woli nie martwiąc się o np. własną sylwetkę. Ja swój sosik zestawiłam z koteltami sojowymi. Poniżej zamieściłam przepis oraz sposób przygotowania.

Składniki
  • jogurt naturalny
  • papryka
  • cebula
  • szczypiorek
  • czosnek
  • sól, pieprz
Wykonanie

Jogurt przełożyc do miseczki, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, szczypiorek. Wycisnąć przez praskę czosnek. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.




Pozdrawiam Iwona :)

środa, 20 sierpnia 2014

Buraczki wiórka na zimę


 

Cześć :)
Co tam u Was, jak mijają ostatnie dni wakacji? Dzisiejszy post dotyczy piszepisu z którego warto skorzystać jeżeli chce się mieć smaczną sałatkę w zime. Otóż mowa jest o buraczkach, które niedość, że posiadają wiele witamin, idealnie kompomują się do niedzielnego obiadu. Przepis znajdziecie poniżej :)

Składniki
  • 4 kg buraków
  • 1 1/2 l wody
  • niepełna szklanka octu (3/4)
  • szklanka cukru (kryształ)
  • 140 ml oleju
Wykonanie

Buraki gotować 2 pełne godziny. Buraki odstawić do ostudzenia, a następnie zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Przygotować słoiki. Zalewę przygotowaną z powyższych składników zagotować, a następnie zalać buraczki przygotowanym "wywarem". Wszystko przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 20 min.



Pozdrawiam Iwona !

niedziela, 17 sierpnia 2014

Kruchy z pianką


Witam:)
Po raz kolejny przedstawiam Wam przepis z wykorzystaniem polskich soczystych i smacznych jabłek. Szarlotki cieszyły i będą się cieszyć zawsze dużym zainteresowaniem wśród łakomczuszków słodkości. Ja osobiście bardzo lubię przygotowywać placki na bazie owoców, ponieważ nie dość że są smaczne z dodatkiem witaminek to każdy który skusi się na jeden kawałek sięgnie po następny. Przepis poniżej!

Składniki 

Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • kostka margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szklanka cukru
 Mus
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wody
Pianka
  • 5 białek
  • kisiel żurawinowy
  • szklanka cukru
Wykonanie

Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cukier rozmieszać z żółtkami. Margarynę pociąć na drobne kawałki i zagnieść z mąką oraz z żółtkami. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna ma być stosunkowo większa od drugiej. Jedna ma na służyć wyłącznie do posypania wierzchu ciasta. Włożyć do zamrażalnika

Jabłka obrać, pokroić w niereguralną kostkę. Przerzucić do garnka i gotować do miękkości. Dodać wodę, gdy będą miękkie dodać cukier oraz cynamon. Odsatwić do wystudzenia.

Pianę z białek ubić na sztywno, aby piana zyskała idelaną konsystencje dodać szczyptę soli. Ubijając dodać cukier, zaś na końcu kisiel żurawinowy, aby uzyskać kolor.

Wyjąć z zamrażalnika większą część ciasta i zetrzeć na tarce. Na kruche ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a następnie ubitą pianę. Zetrzeć  na tarce pozostałą część ciasta. Wastawić do piekarnika na 60 min w temp. 180 stopni. 



Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli ;)
Iwona

środa, 13 sierpnia 2014

Krem z dyni

Cześć :)
Z pewnością każda z Was miała okazje przygotować danie wykorzystując przy tym słodkie oraz zdrowe warzywo jakim jest dynia. Ja osobiście uwielbiam ją i z chęcią jeżeli mam ją "na stanie" przygotowuję smaczne dania. Dzisiaj chcę zaprezentować zupę krem z dyni doprawioną tymiankiem.

Składniki
  • dynia
  • cebula
  • pietruszka
  • bulion warzywny
  • jogurt naturalny
  • tymianek
Wykonanie

Warzywa obieramy, gotujemy do momentu aż się ugotują. Przygotowujemy bulion warzywny, następnie studzimy. Po wykoaniu powyższych czynności warzywa oraz bulion przekładamy do mikresa. Miksujemy na jednolitą oraz gładką konsystencje. Przyprawiamy, według mnie idelanie sprawdzi się tymianek. Jogurtem naturalnym polewamy zupę krem, aby uzusykać jeszcze bardziej kremową konsystencję.



Zapraszam do wypróbowania :)
Pozdrawiam Iwona :)

niedziela, 10 sierpnia 2014

Śledź z marchewką

Cześć :)
Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo smaczną przystawkę z wykorzystaniem śledzia i marchewki. Po raz kolejny wzorowałam się po części na przepisie pani Ewy Wachowicz, gdyż w pierwotnej wersji pani Ewy przepis zawierał rodzynki, natomiast ja z nich zrezygnowałam, jednak mimo to zachęcam do wypróbowania, bo efekt końcowy jest znakomity.

Składniki:
  • 400-500 g śledzia
  • 400-500 g marchewki
  • 400-500 g cebuli
  • koncentrat pomidorowy
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Śledzie wyjąć z opakowania, odsączyć. Marchew ugotować w całości, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnie wlać olej, a następnie dodać cebulę, która wczesniej została pokrojona w pół piórka. Duśić przez kilka minut, aż cebula straci swój ostry smak. Cebula nie powinna być złota, dodać marchew oraz koncentrat pomidorowy. Wymiszać, a potem zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Rybę pokroić w paski, a następnie połączyć z warzywami, które już ostygły. Wszystko razem wymieszać, doprawić, a potem przełożyć do miski i wstawić do lodówki, aż całość się połączy.



Pozdrawiam Iwona :)

czwartek, 7 sierpnia 2014

Biszkoptowy z galaretką


Cześć :)
Dzisjaj chcę się z Wami podzielić przepisem na lekki placek, który idelanie będzie smakował w te upalne dni. Poza tym, że ma lekką konsystencje, wybornie smakuje z owocami, które znalazałam w swoim ogródku. Wszytskich zachęcam do wypróbowania.

Składniki:
  • 6 jajek
  • mąka pszenna (3 łyżki)
  • mąka krupczatka (3 łyżki)
  • proszek do pieczenia (łyżeczka)
  • 10 dag cukru
  • kakao (2 łyżeczki)
  • galaretka (ja wykorzystałąm 4 różne smaki)
  • jogurt naturalny
  • owoce
  • czekoladki
  • szczypta soli
Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.  Zółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy 2 rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto umieszczamy w blaszce do pieczenia. Pieczemy 30 min, w temp. 180 stopni. Biszkop odstawiamy, aby wystygł. W między czasie możemy przygotować masy na bazie galaretek.
Wszytkie galaretki rozpuszczamy w odzielnych miskach odlewając do każdej po 0,5 l gorącej wody. Mieszamy z galaretkami do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia, gdy galaretka będzie powoi teżała nalezy dodać 5 łyżek jogurtu naturalnego do każdej galaretki. Po czym odstawiamy aż składniki się połączą. Biszkop kroimy na 3 części. Na każdej części placka wylewamy masę z galaretka. Odstawiamy do lodówki.







Pozdrawiam Iwona :)

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kotlety sojowe


Cześć!
W dzisjszym poście chciałabym Was zachęcić do spróbowania oraz przygotowania prostych, zdrowych a co najważniesze smacznych kotletów sojowych. Ja do tej pory bazuje na tych, które można kupić juz prawie gotowe kotlety sojowe. Wystarczy jedynie ugotować a następnie usmażyć i pomysł na obiad już jest. Przygotowałam je jednak w troche innej wersji, zastąpiłam bułkę tartą płatkami owsianymi. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się ze swoimi spostrzeżeniami.

Składniki:
  • kotlety sojowe
  • mąka pszenna
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • olej rzepakowy
  • jajko
  • przyprawy wg uznania
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Kotlety sojowe gotujemy w wodzie z dodatkiem własnego skomponowanego bukietu przypraw. W zależności jakie kupicie kotlety sojowe, wymagane jest aby gotowały sie od 5-10 min. Następnie należy odcedzić kotlety sojowe. Jajko rozbełtać, dodać sól, pieprz, można również doprawić przyprawami, aby kotlety były wyraźniejsze w smaku. Obtaczamy w płatkach błyskawicznych. Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor.




Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się ze swoimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam Iwona :)

piątek, 1 sierpnia 2014

Chipsy z dyni


Witajcie!

Po raz kolejny przedstawiam Wam przepis, który trafnie oddaje nam kuchnie wegetariańską, a są ta smaczne oraz zdrowe chipsy z dyni. Uważam, że jest to bardzo fajna przekąska dla miłośników lekkich i zdrowych przekąsek. Idealnie zastępuje chipsy ziemniaczane. Jeżeli dynia od zawsze nie należała do ulubionych warzyw bez problemu można zastąpić każdym innym warzywem.Wykonałam je pierwszy raz i nie dokońca wyszły tak jak chciałam, ale jest to idealna motywacja do pokuszenia sie i wyprubowania po raz kolejny.

Składniki
  • dynia,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie

Dynię kroimy na bardzo cienkie plasterki w kształcie, najlepiej jest użyć szatkownicy, która pozwoli napokrojenie na cienkie plasterki (ja wykorzystałam noż ;D ). Plasterki układamy na blaszce do pieczenia, a następnie przyprawiamy. Według mnie idealnia do dyni pasuje tymianek. Wkładamy do piekarnika na 30 min, aż się zarumienią.


Może Wy macie sprawdzone sposoby na wykonanie takich oto chipsów z warzyw, jeżeli tak do podzielcie się ze swoimi uwagami. Dzięki :)
Iwona :)