Witam!
Gdy zbliża się koniec tygodnia zawsze pojawia się pytanie co można ugotować żeby każdy był z tej propozycji zadowolony. W dzisiejszych czasach ważny jest czas, więc musi to być również szybkie w przygotowaniu, a także łatwe. Większość uważa, że przygotowanie pierogów zajmuje dużo czasu, ale zawsze jest druga strona medalu. Przygotowanie pierogów nie musi ograniczyć się jedynie do przygotowanie jednej porcji. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie ciasta na pierogi. Poniżej przedstawiam tą klasyczną, która obowiązuje w u mnie na co dzień.
Składniki
- mąka pszenna
- jajko
- szklanka wody
- sól
- borówka
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wówczas mąka będzie bardziej spulchniona i "miękka". Z mąki należy wykonać kopczyk, a następnie zrobić wgłębienie w które należy dodać sól, wodę oraz jajko. zagnieść. Dobre ciasto wymaga odpowiedniego wrobienia ciasta. Wodę należy dodawać stopniowo. Można również sól rozpuścić w wodzie. Powinno posiada konsystencję miękkiego i elastycznego ciasta. Strukturę ciasta regulujemy za pomocą mąki, dosypując odpowiednio do ciasta. Należy wyrabiać ok.5 min. Warto zamiast zimnej wody wykorzystać wrzątek, wówczas ciasto nabierze elastyczności. Następnie należy rozwałkować dość cienko, zaś potem nakładać borówki obtoczony wcześniej w mące. Po uformowaniu pierogów należy gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
Pozdrawiam Iwona :)