środa, 27 listopada 2013

Pierogi z nadzieniem borówkowym

Witam!
Gdy zbliża się koniec tygodnia zawsze pojawia się pytanie co można ugotować żeby każdy był z tej propozycji zadowolony. W dzisiejszych czasach ważny jest czas, więc musi to być również szybkie w przygotowaniu, a także łatwe. Większość uważa, że przygotowanie pierogów zajmuje dużo czasu, ale zawsze jest druga strona medalu. Przygotowanie pierogów nie musi ograniczyć się jedynie do przygotowanie jednej porcji. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie ciasta na pierogi. Poniżej przedstawiam tą klasyczną, która obowiązuje w u mnie na  co dzień.

Składniki
  • mąka pszenna
  • jajko
  • szklanka wody
  • sól
  • borówka
 Przygotowanie

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wówczas mąka będzie bardziej spulchniona i "miękka". Z mąki należy wykonać kopczyk, a następnie zrobić wgłębienie w które należy dodać sól, wodę oraz jajko. zagnieść. Dobre ciasto wymaga odpowiedniego wrobienia ciasta. Wodę należy dodawać stopniowo. Można również sól rozpuścić w wodzie. Powinno posiada konsystencję miękkiego i elastycznego ciasta. Strukturę ciasta regulujemy za pomocą mąki, dosypując odpowiednio do ciasta. Należy wyrabiać ok.5 min. Warto zamiast zimnej wody wykorzystać wrzątek, wówczas ciasto nabierze elastyczności. Następnie należy rozwałkować dość cienko, zaś potem nakładać borówki obtoczony wcześniej w mące. Po uformowaniu pierogów należy gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.



Pozdrawiam Iwona :)

poniedziałek, 11 listopada 2013

Dynia&Brokuł

Witajcie :)
Dzisiejsza propozycja obiadowa to zupa krem na bazie brokuła i dyni. Jesień to idealny czas kiedy można trochę poeksperymentować z niektórymi warzywami. Jednym z nich jest dynia. Przez wielu wydaje mi się zapomniana, choć posiadająca wiele walorów smakowych i witaminowych. Wg mnie jest bardzo podobna do marchewki pewnie za sprawą koloru jaki posiada. Jednak uwielbiam te warzywo jeszcze z innego powodu za jej słodki smak. Natomiast brokuł którego tak samo uwielbiam jak dynie spowodował, że połączyłam te dwa warzywa w jedno danie dnia. Poniżej znajdziecie sposób przygotowania mojej zupy krem.

Składniki
  • dynia
  • brokuł 
  • cebula
  • kostka rosołowa-warzywna
  • jogurt naturalny
  • tymianek
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Dynie obrać, pokroić, a następnie ugotować. Tak samo zrobić z brokułami. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Przygotować bulion, można go wykonać samodzielnie od podstaw, bądź skorzystać z kostki rosołowej. Warzywa zmiksować wraz z bulionem, a następnie doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dla ładnego efektu można wykorzystać jogurt naturalny i ozdobić wg własnej inwencji.




Życzę miłego wieczoru i zachęcam do wypróbowania zaprezentowanego przepisu :)
Iwona

piątek, 1 listopada 2013

Czas na jogurt

 

Witajcie :)
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na jogurt z dodatkiem owoców. Do napisania postu z jogurtem w roli głównej skłonił mnie fakt taki, że nie ma u mnie dnia bez jogurtu. Jest jeden z moich ulubionych przekąsek w ciągu dnia. Uwielbiam przeróżne kombinacje jogurtowe. Mimo to dzisiaj skusiłam się na połączenie jogurtu naturalnego z bardzo smacznymi i słodkimi owocami jakie są borówki i maliny. Mimo wszystko z jogurtami jest tak, że każdy owoc będzie idealnie współgrał z aksamitnym smakiem jogurtowym. Nasuwa się wówczas możliwość przygotowania go na różny sposób i za to uwielbiam jogurty.  

Składniki
  • jogurt naturalny
  • borówka
  • malina


Przygotowanie

Przygotowanie polega jedynie na tym, że należy dodać do miksera owoce oraz jogurt. Miksować tak długo gdy uzyskamy jednolita konsystencję.  

Pozdrawiam Iwona :)